Kosovo hoppas på självständighet

Kosovos premiärminister hoppas på full självständighet redan vid utgången av nästa år. Det säger hans talesman Daut Dauti till Ekots utsände.

Kosovo är sedan sex år ett protektorat under Serbien, men förhandlingar om självständighet ska börja i september.

– Alla i Kosovo räknar med att det ska bli full självständighet i slutet av nästa år. Något annat alternativ finns inte. Det säger Daut Dauti, som är talesman för Kosovos premiärminister.

Överallt i Kosovos huvudstad Pristina ser man bilar målade med FN-emblem och folk som går runt i uniformer från alla möjliga länder.

Ett synbart tecken på att det är det internationella samfundet som styr, trots att Kosovo formellt fortfarande hör till Serbien.

Misstro mot FN
Misstron mot FN har ökat markant på senare år. Kosovoalbanerna blir allt mer angelägna om att få full självständighet och framför allt kan man absolut inte tänka sig att återigen gå in i någon form av union med Serbien.

– Så som kosovoalbanerna har lidit under serbiskt styre, kan jag inte tänka mig en union med dem, säger Remzie Gema, arbetslös läkare i Kosovo.

Förhandlingar om Kosovos framtida status är tänkta att börja i september, men innan dess måste de visa för FN att Kosovo är verkligt demokratiskt och att den serbiska minoriteten inte utsätts för något förtryck.

Serbiskt urhem
På senare tid har också Serbien börjat visa en ökad flexibilitet inför förhandlingarna, men frågan om Kosovo är extremt känslig i Serbien. Serberna ser i mycket Kosovo som sitt urhem.

Frågan om Kosovos eventuella självständighet kommer att bli mycket besvärlig.

Det har gått sex år sedan kriget i Kosovo då området i praktiken avskiljdes från Serbien. Sedan dess är det ett protektorat, som styrs av FN. Nu växer kravet bland kosovoalbanerna att deras land ska bli en självständig stat.

Sten Sjöström, Pristina, Kosovo
sten.sjostrom@sr.se