Tuffa regler från USA kostar företagen miljoner

För att undvika nya företagsskandaler i USA har de amerikanska storföretagen tvingats införa nya betydligt tuffare redovisningsregler.

Också många svenska företag måste anpassa sig till här reglerna.

Stor omställning
Det är en stor omställning som kostar hundratals miljoner för ett enskilt företag, säger Jan Ekberg vid klassningssällskapet Det Norske Veritas, som arbetar med att godkänna system för hur företagen redovisar sin ekonomi.

– Efter vad jag hört från de större företagen i Sverige handlar det om mellan 100 och 400 miljoner i kostnader, både för egen personal och för konsulter från de större revisionsbolagen, säger Jan Ekberg.

Varför måste företagen lägga ner så mycket pengar för att anpassa sig till den amerikanska lagen?

– Dels ska kontrollprogrammen vara så pass utvecklade som den amerikanska lagen kräver. Dels så har ledningarna även i Sverige lite kalla fötter beroende på de hot om fängelsestraff som nu råder för i första hand vd:ar och ekonomidirektörer, säger Jan Ekberg.

Sammantaget för de 10-15 svenska bolag som berörs handlar det om miljardbelopp, när de ska anpassa sig till den nya amerikanska redovisningslagen - ”Sarbanes-Oxley Act” som den heter.

Den här lagen är svaret på de många företagsskandalerna i USA under senare år. Nu införs nya rutiner med noggranna rapporteringssystem.

Allt i syfte att det ska gå att lita på de siffror som presenteras av en företagsledning.

Vd får personligt ansvar
En nyhet är att vd: n och ekonomichefen får ett personligt ansvar - med hot om upp till 28 års fängelse för den som missköter redovisningen.

Amerikanska bolag har redan infört de nya reglerna. På tur står nu utländska bolag som är börsnoterade i USA och som står under den amerikanska finansinspektionens tillsyn.

Konsumenter får betala
Bättre kontroll applåderas från många håll, men det finns en kritik mot att de nya reglerna skapar byråkrati och höga kostnader. Kostnader som så småningom ska betalas av konsumenterna.

Till exempel sa Volvo i sin kvartalsrapport häromdagen att notan för USA-anpassningen gått upp och kan sluta på hela 350 miljoner kronor.

Dyrt för Ericsson
Även hos Ericsson blir kostnader stora, säger Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg.

– Vi lägger ett par hundra miljoner på det här arbetet. Det tar tid för alla, även för oss vi i koncernledningen, Vi är inblandade. Vi ska kontrollera och vi ska garantera och vi ska skriva på, säger Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se