Fotbollförbundets kritik mot ojämlik toppseedning i VM: ”Märkligt”

2:50 min

På herrsidan presenteras den två månader innan lottningen.

På damsidan dagen innan.

Det är stora skillnader när VM-turneringarna i fotboll lottas och toppseedningen presenteras. Så sent som dagen innan grupplottningen till VM i Kanada i helgen vet Sverige om de är i seedningsgrupp 1 eller 2.

– Det borde inte vara någon som helst skillnad på om det är herr- eller damfotboll, men uppenbarligen har det varit så, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet, till Radiosporten.

På lördag lottas gruppspelet till damernas fotbolls-VM i Kanada nästa sommar. Sverige är rankat femma i världen just nu och ska, sett till världsrankningen, vara ett av de sex toppseedade lagen som placeras ut i varsin av de sex grupperna. Lagen som alltså får en på pappret enklare väg ur gruppspelet.

Men för att få geografisk spridning på de toppseedade nationerna kan Fifa, det internationella fotbollsförbundet, använda sig av en så kallad "kontinental kvot". I så fall snuvar Brasilien Sverige på den sista platsen i seedningsgrupp 1 och "Blågult" placeras i pott 2. Detta för att Fifa ska få in ett sydamerikanskt lag i den toppseedade gruppen på bekostnad av ett europeiskt lag. Tyskland och Frankrike ligger före Sverige på världsrankningen.

– Jag tycker det är märkligt, Fifa har uppenbarligen någon bevekelsegrund för att göra på det här sättet, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbolförbundet, till Radiosporten.

Det internationella fotbollsförbundet har inte släppt seedningen än. Enligt uppgifter till Radiosporten ska den släppas på fredag. Ett sent beslut som damlandslaget är kritiskt till. Till fotbolls-VM på herrsidan i somras släpptes toppseedningen i seedningsgrupp 1 redan den 16 oktober 2013. Alltså förhållandevis nästan två månader tidigare än damernas toppseedning nu. När det gäller herr-VM är Fifas regler kring seedning betydligt tydligare. På damsidan saknas riktlinjer. Ibland följs världsrankningen, ibland har den "kontinentala kvoten" applicerats.

Det finns ingen policy alltså, utan ibland går man efter rankningen fullt ut och ibland blandar man in kontinenterna?

– Det har faktiskt varit så i flera års tid. In i det sista har man funderat kring olika seedningsprocedurer och vad som gäller, sade landslagschef Marika Domanski Lyfors tidigare till Radiosporten.

Vissa år har till och med den slutgiltiga VM-toppseedningen på damsidan presenterats på morgonen, samma dag som lottningen.

Inför grupplottningen till herr-VM i Brasilien i somras bestod den toppseedade potten av lag 1-7 på Fifas världsrankning och värdnationen Brasilien.

– Jag tycker det i högsta grad är rimligt att man följer samma principer (herr och dam reds anm). Nämligen att värdnationen, och de högst rankade lagen på sportsliga meriter, ska ligga i den första skålen. Det borde inte vara någon som helst skillnad på om det är herr- eller damfotboll, men uppenbarligen har det varit så. Det gäller för oss att påverka Fifa i rätt riktning, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet, till Radiosporten.

Lyssna mer i klippet ovan.