Ny vapenvila i Ukraina

Separatister från Luhansk så kallade folkrepublik LNR och ukrainsk militär har kommit överens om en ny vapenvila, för frontlinjen norr om Luhansk. Totalt eldupphör ska gälla från fredag. Men försök att nå samma avtal i Donetsk har inte lyckats.

Det är OSSE, den europeiska säkerhetshet och samarbetsorganisationens observatörer i området som medlat fram den nya vapenvilan i Luhansk.
Den kompletterar vapenvilan från Minskavtalet för 3 månader sedan, ett avtal som inte fungerat. Vid ett tiotal frontplatser i Luhansk och Donetsk har intensiva strider fortsatt.

I norra Luhansk, framförallt kring staden Schasjtje har många stridande dödats, men också många dödsoffer bland civila på båda sidor om fronten har rapporterats.

Sen konflikten bröt ut i april har fler än 4 500 människor dödats. Efer vapenvilan i september blev det lugnare i stora delar av de så kallade folkrepublikerna, men inte längs den tre kilometer breda frontlinjen.

Under eftermiddagen blev det även klart med eldupphör kring den omstridda flygplatsen i Donetsk i östra Ukraina.

Rysk militär och representanter för den europeiska samarbetsorganisationen OSSE har medlat mellan Ukraina och och de proryska separatisterna.      

Ledningen för Ukrainas så kallade antiterroroperation, sa igår att de senaste dagarnas attacker mot flygplatsen, som hålls av regeringssidan,  varit ovanligt intensiva och precisa, vilket talar för att separatisterna ersatts av ryska militärer.

Även idag hördes kraftig granatbeskjutning i Donetsk utkant, runt flygplatsen.