Nato slutar strida i Afghanistan

1:41 min

Idag förklaras 13 år av Nato-ledda internationella stridsinsatser i Afghanistan avslutade på ett Nato-möte i Bryssel. Men de utländska styrkorna lämnar ett land som står utan regering, och där huvudstaden Kabul har blivit mål för en våg av bombdåd.

Från årsskiftet kommer bara en begränsad styrka att finnas kvar för träning och rådgivning av afghanska säkerhetsstyrkor.

Afghanistans nye president, Ashraf Ghani, är på Nato-mötet i Bryssel idag. På torsdag reser han vidare till London för att be en internationell givarkonferens om de många miljarder i stöd och bistånd som Afghanistan är totalt beroende av.

Men mötena med internationella vänner och givare överskuggas av våld och politiska problem i Afghanistan.

Inför de utländska stridande truppernas tillbakadragande vid årsskiftet har talibanerna gått på offensiven och de senaste veckorna dramatiskt trappat upp våldet i huvudstaden Kabul.

Det har varit nästan dagliga självmordsattacker mot en lång rad mål, bland andra Kabuls polischef och en känd kvinnlig parlamentsledamot. De båda överlevde, men attacker mot brittisk ambassadpersonal och en amerikansk biståndsorganisation krävde dödsoffer.

Kabuls polischef, målet för den första attacken, avgick i söndags efter misslyckandena med att förhindra våldsvågen.

Samtidigt står Afghanistan utan regering, två månader efter den nye presidenten Ashraf Ghanis tillträde. Ghani och hans rival om presidentposten, Abdullah Abdullah, stred i tre månader om vem som egentligen hade vunnit presidentvalet.

USA medlade och tvingade dem till maktdelning. Ghani blev president och Abdullah chefsminister, en post som liknar en premiärministers.

Men de har inte lyckats få ihop en regering än. Båda har läger av anhängare bakom sig som kräver utdelning för sitt stöd nu i form av maktpositioner.

Det är inte ett idealiskt läge för att åka till London på torsdag och be världen om väldiga mängder pengar i fortsatt bistånd till Afghanistan.