Kolonierna ska öppnas i Helsingborg

Koloniträdgårdarna i Helsingborg ska öppnas för allmänheten. Det säger den ansvarige politikern, socialdemokraten Bengt Larsen, efter vår rapportering om hur kolonisterna till skillnad från i Malmö och Lund förskansat sig bakom låsta grindar och flera mil taggtråd.

– Det första vi måste göra är att diskutera frågan med koloniföreningarna. Jag skulle önska att de kunde öppna upp koloniträdgårdarna för medborgarna, säger Bengt Larsen.

De 5,3 mil taggtråd som kolonisterna satt upp i Helsingborg kan däremot vara svårare att få bort.

– Nu är det så att man inte behöver bygglov för att sätta upp taggtråd på sitt staket, men det ser inte trevligt ut, säger Bengt Larsen.

I Lund och Malmö är det förbjudet med taggtråd runt koloniområdena, och kolonisterna måste hålla grindarna öppna för allmänheten. I Helsingborg får dock koloniägarna använda hur mycket taggtråd och lås de vill för att slippa tjuvar och vandaler.

Byggnadsnämndens ordförande Bengt Larsen tycker inte man ska bekämpa kriminalitet med lås och taggtråd.

– Det är så att om vi låser in oss, så skärper vi motsättningarna och blir mindre benägna att ta itu med problemet. Därför är gates communities, som ju koloniområdena är, inte bra, säger han.