Tredubbling av insamlade textilier

4:09 min

Insamlingen av kläder och textilier på Uppsala Vattens återvinningsstationer har tredubblats enligt dem själva, och enligt Uppsala Vatten så motsvarar det insamlade tyget upp till 200 bilar som kör 1500 mil på ett år.

Björn Ström arbetar på Librobäcks återvinningscentral:

– Jag tycker det har mötts upp väldigt väl. Folk är positiva och ibland får man hänvisa från brännbart där de oftast kommer med sina påsar och jag tycker volymerna har ökat och det går väldigt smidigt, säger han.

Är det fullt i containrarna?

– Jag tror de är fulla, egentligen oftare än vad man egentligen tror. Jag upplever att det samlas in väldigt stora volymer, säger Björn Ström.

Michael Persson är avfallschef på Uppsala Vatten och han förklarar vad som händer med textilierna efter att de skickas iväg till återvinning:

– De går till olika sorteringsanläggningar och sorteras upp. Det mesta går faktiskt ned till en stor sorteringsanläggning nere i Holland, och där sorterar man dels upp så att det som är helt och rent det går på en secondhandmarknad och säljs igen. Och det som inte är helt och rent det återvinner man istället textilfibrerna och använder fibrerna igen och använder dem till till exempel klädsel i bilar och stoppning i möbler och såna produkter, säger han.

Det har varit ett ökat intresse bland uppsalaborna att återvinna sina textilier?

– Ja efter att vi införde det här så ser vi att många kommer hit med sina textiler och kläder och vi ser att årsvolymen som vi kommer samla in om den här trenden håller i sig kommer bli någonstans mellan 300 och 350 ton. Med såpass mycket kläder blir det också en väldigt stor miljönytta.