Oenighet i Coop Norden

Coop Nordens ägare är inte överens om vad som ska göras för att få dagligvarukedjan på fötter. Svenska KF vill skjuta till mer pengar och göra nya investeringar, men det vill inte den danska kooperationen.

Efter flera tuffa år för Kooperativa Förbundet så har KF nu en stark finansiell ställning med mycket pengar i kassan. Försäljningen av klädkedjan KappAhl förra året inbringade ungefär en miljard kronor och KF vill nu satsa pengar på sin kärnverksamhet, Coops förlusttyngda dagligvaruhandel. Men de norska och danska delägarna i Coop Norden har inte samma intresse eller möjlighet att skjuta till mer pengar. Ebbe Lundgaard är ordförande både för den danska kooperationen och för Coop Norden. Han ser i dagsläget inget behov av nya pengar från ägarna.

I måndags beslutade en majoritet i Coop Nordens styrelse att vd Svante Nilsson får sparken, enligt KF:s ordförande Nina Jarlbäck delvis på grund av att han var för passiv vad gäller investeringarna. Ebbe Lundgaard som stod bakom Svante Nilsson beslutade samtidigt att inte sitta kvar som styresleordförande. Trots oenigheten står kooperationen i de tre länderna fortfarande bakom fusionen av Coop Norden, säger Ebbe Lundgaard. Men det finns olika syn på hur snabbt och med vilka medel fusionsarbetet ska drivas.

Erik Boman
erik.boman@sr.se