Facket förnekar maskningsaktion

De omfattande sjukskrivningarna av flygledare, som två gånger på tre veckor lett till kraftiga förseningar i flygtrafiken bland annat till och från Sturup, handlar enligt facket inte om någon samordnad maskningsaktion.

– ST inom flygledning ställer sig absolut inte bakom några maskningsaktioner eller andra olagliga åtgärder. Vi ligger absolut inte bakom några smordnade aktioner, säger Sofi Wadsjö, ordförande för facklubben ST inom flygledning på Sturup.

Igår meddelade flygbolaget SAS att man överväger att stämma Luftfartsverket, om de omfattande sjukskrivningarna inte upphör.

Både flygbolaget och flygledarnas arbetsgivare Luftfartsverket misstänker att de anställdas sjukskrivningar vid de här två tillfällena har handlat om maskningsaktioner, som har att göra med de pågående löneförhandlingarna.

SAS Sveriges vd Anders Ehrling är mycket kritisk mot vad han uppfattar som flygledarnas påtryckningsmetoder.

– Om det är så att de här sjukskrivningarna är kopplade till löneförhandlingarna, då är det helt oacceptabelt, oansvarigt och obegripligt. Luftfartsverkets ledning är förstås lika bekymrade och besvärade av det här som vi är, säger Anders Ehrling.

Fackets Sofi Wadsjö ser däremot inget samband mellan löneförhandlingarna och sjukskrivningarna.

– Absolut inte. Löneförhandlingarna pågår, och vi har inget färdigt resultat. Jag förutsätter att de är sjuka, säger hon.