TV-profil skriver konservativ succébok

I Tyskland är det ett sug efter böcker med konservativa kyrkliga värderingar. I den ekonomiska krisens skugga hyllas åter husmodern och kyrkan - de står för något obefläckat och evigt. I svallet av den tyske påvens utnämning har vår korrespondent i Berlin läst en debattbok som toppar bestsellerlistorna:

Är det så illa ställt tänker jag när jag läser den bok som sedan flera veckor toppar försäljningslistorna för fackböcker: Journalisten Peter Hahnes ”Schluss mit lustig”, slut med det roliga.

Och illa då syftar jag inte på hans muslimska hotbild om religionskrig eller raljerandet över det tyska eländet. Den som vill läsa om terrorism, lågt barnafödande och att tyskarna håller på att dö ut, kan slå upp vilken dagstidning som helst - svartsyn är inget nytt.

Man behöver inte heller vara särskilt begåvad för att förstå att den ekonomiska krisen här har skapat en förtvivlan som gör att minsta motgång numera ses som en nationell katastrof. Så är det.

Nej, det är att denna reaktionära bok är en bestseller i Tyskland.

Så illa trodde jag inte det var. Men suget efter utvägar är enormt.

Påvens, alias kardinal Ratzinger, samtliga böcker är slutsålda. Hans senaste kom ut härom veckan och budskapet i den är det samma som i Peter Hahnes.

Båda förutspår Europas och västerlandets undergång om inte människor hittar tillbaka till kyrkan och några eviga högre värden. Hemmafru, gudtjänst på söndag och en strikt moral som utgår från bibeln är bra.

Muslimer i Europa, gifta bögar, kvinnor som arbetar och inte vill ha barn: dåligt.

Men medan påven representerar kyrkan och har väl snarast till uppgift att boosta sin egen institution och dess saliggörande effekt på allt från HIV till ekonomiska depressioner, så är Peter Hahne en av Tysklands främsta politiska kommentatorer i TV. Man skulle ju kunna fövänta sig att han fann sina lösningar inom det område han har att bevaka - politiken.

Vilken betydelse har sambeskattning och brist på barnomsorg för unga människors vilja att skaffa barn? Vad betyder det för tillväxt, jämlikhet och bredd att skolan sorterar ut dom barn som senare ska få gå på universitet, redan vi elva års ålder?

Men icke. Det är 142 sidor kristendom och kärnfamilj.

I krisen tycks dogmatismen som form locka många tyskar, frågan är om lockelsen gäller även dess innehåll.

Kristian Åström. Berlin

kristian.astrom@sr.se