Björknässkolans sik- och laxsoppa
5-6 portioner
Ingredienser:
1 pkt saffran
500 gr sik och laxfilé från länet
1 dl vitt matlagningsvin
1,5 liter fiskbuljong
1-2 msk rapsolja
1 st purjolök, skivad
0,5-1 st rotselleri, skuren i mindre bitar
4 st morötter, slantade
ev. 2-4 st potatisar från länet
2,5 dl grädde, norrmejerier
ca. 1-2 msk hummerfond
salt
peppar
dill, grovhackad
1 dl kräftstjärtar
Gör så här
Fräs grönsakerna med saffran.
Häll på matlagningsvinet och buljongen.
Låt koka upp och häll på grädden.
Låt sjuda till grönsakerna börjar bli färdiga.
Lägg försiktigt ner sik- och laxfilé skuren i bitar.
Låt sjuda någon minut till så att fisken blir klar.
Smaka av med hummerfond, salt och peppar.
Lägg ner kräftstjärtarna och strö över den hackade dillen.