Jämställd fotboll i Västerås

Fotbollen i Västerås har blivit mer jämställd under de senaste åren - i alla fall när det gäller fördelningen av träningstider mellan herr- och damlagen. Annat var det förr i världen...

BK 30:s Maria Nilsson, som spelat seniorfotboll i 27 år, håller med om att det blivit bättre.

- Det har skett en stor förändring under den senaste tiden. Jag tycker det är helt jämlikt idag, säger Maria Nilsson till P4 Västmanland.

För två år sedan infördes en jämställdhetspolicy i Västerås stad när det gäller uthyrningen av fotbollsplaner. Den innebär att prioriteringen när det gäller uthyrningen av tider styrs av vilken division lagen spelar i - inte om det gäller ett herr- eller damlag.

- Annat var det i slutet på 70-talet när jag började spela fotboll. Då gick till och med herrjuniorerna före damlagen. Och när jag spelade i allsvenskan med Gideonsberg gick herrarnas division 2-lag före oss. Men nu är det helt jämställt, säger Maria Nilsson.

Kjell Forsberg är tränare för Gideonsbergs damer i division 1. och dessutom Västerås stad:s samordnare när det gäller uthyrning av fotbollsplanerna.

Han har jobbat efter jämställdhetspolicyn i två år, och tycker att det fungerar bra:

- Det går åt rätt riktning, men sedan kan man aldrig vara hundraprocentigt rättvis. Första årets var det lite si och så med motagligheten på herrsidan, men den här säsongen har jag inte hört någonting.

- Allting går att utveckla till det bättre, men jag tror att någonstans i de här trakterna vi befinner oss nu, är var vi ska försöka hålla oss kvar, säger Kjell Forsberg till P4 Västmanland.