Historisk regering i Ukraina

1:38 min

Ukrainas parlament har godkänt en ny regering. Och för första gången har tre utländska medborgare blivit ministrar i en regering i Ukraina.  

I Ukrainas nya regering är flera av de ministrarna helt okända i ukrainsk politik och för utländska medborgare. Tre av dem är dessutom utländska medborgare, vilket gör detta till en historisk regering.

Flera av de nya ministrarna är teknokrater med bakgrund i investeringsfonder eller affärsliv. Den nye ekonomiministern, Aivaras Abromavicius, är litauer och har varit delägare och seniorrådgivare i en svenska East Capital i Kiev. Han är gift med en ukrainska och har bott i 6 år i Kiev. I och med ministeruppdraget lämnar han East Capital.

Nya finansministern Natalie Jaresko är från USA, men har också arbetat i Ukraina mer än 20 år och grundat investmentbolaget Horizon.

Ingen av de två har tidigare regeringserfarenhet. Den tredje nye hälsoministern, georgiern Alexander Kvitasjvili satt i ukrainska regeringen 2008.

President Porosjenko beviljade i går alla tre ukrainska medborgarskap och sa i parlamentet att de tre är de bästa alternativen för Ukraina just nu.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk fortsätter på sin post, liksom utrikes-, inrikes-, försvars- och justitieministrarna. Fyra av partierna i koalitionen fick ministerposter. Det nya partiet Självhjälp fick en ministerpost och Julia Tymosjenkos Faderlandsparti fick två poster, men Radikala partiet fick inga.

Oppositionsblocket protesterade mot att Ukraina nu får ministrar med utländska rötter.