Internationella medieröster om regeringskrisen

1:55 min

Den svenska regeringskrisen skapar löpsedlar i världen. Ekot har pratat med en brittisk och en finsk korrespondent som bevakar Sverige.

– Det är fascinerande, inte sant? Sverige är känt för stabilitet och konsensus. Nu saknas allt det, lite av en journalistisk dröm. Vi har en politisk kris på gång, säger Richard Milne, Norden och baltikumkorrespondent på brittiska Financial Times.

Sverigedemokraternas framväxt går inte att bortse från säger Richard Milne. Sverige har nu kommit till den punkten där det måste ske en justering i synen på blockpolitiken menar han.

- Det är minst sagt talande att många ledarsidor i svensk press och opinionsundersökningar säger att den svenska invandrarpolitiken inte är rätt. Man kanske inte håller med Sverigedemokraterna men oavsett så tror jag att Sverige måste ta den debatten för eller senare, säger Richard Milne.

Ingemo Lindros är svenskspråkig korrespondent för YLE nyheter. Hon håller med Richard Milne och säger att om debatten om invandring hålls på en praktisk nivå så kan den kanske göra gott för Sverige.

– Jag tycker mig se vissa tecken på att man börjar diskuterar flyktingpolitiken, kanske lite mer än vad man gjort tidigare. Alltså rent pragmatiskt vilka möjligheter har kommunerna att ta emot så här mycket flyktingar och hur klarar arbetsförmedling av det. Jag tror att vi kommer att se mera av den här debatten. Om man klarar av att hålla det på en praktisk nivå så tror jag det kan göra gott, säger hon.

Men det viktiga, poängterar Ingemo Lindros, är att de politiska blocken i Sverige nu på allvar måste fundera på den rådande blockpolitiken. I Finland har man lång erfarenhet av blocköverskridande samarbeten. Många gånger har också de borgerliga och socialdemokraterna suttit i samma regering.

– Jag förvånar mig lite över att de borgerliga inte krävs på större samarbetsvilja här. Med tanke på Sveriges ekonomi till exempel, säger Ingemo Lindros.