Nya jobb i Lysekil efter afrikansk stororder

1:36 min

Seabased har fått ett kontrakt värt över 400 miljoner kronor. Nästan 400 vågkraftverk ska levereras till företaget TC:s Energy i Ghana.

– Den kommer betyda mycket. Vi kommer använda mycket av vår kraft för att göra så bra som möjligt med den. Men vi behöver fler order av den storleksordningen för komma upp på den nivå som vi vill vara på, säger vd Mats Leijon.

Vågkraftstillverkaren Seabased, som har verksamhet i Lysekil, har nu fått en stororder från företaget TC's Energy i Ghana. Kontraktet är värt över 400 miljoner kronor och under de kommande 18 till 20 månaderna ska 375 vågkraftverk levereras till Ghana.

– Det är utanför Ada som är mynningen till Voltafloden i Ghana. Det är otroligt väl genomtänkt från ghananernas sida, säger Mats Leijon.

Beställningen innebär att det blir nya jobb, i bland annat Lysekil. Redan under våren kan det bli nyanställningar, men hur många vill Mats Leijon inte säga i nuläget.

Han säger att det också kan bli aktuellt att bygga en fabrik i Ghana.

– Vi får fundera på om vi ska bygga fabrik där nere eller om vi ska öka fabriken här. Vi har möjlighet på Grötö att bygga en fabrik, men det behövs investeringar till det. Vi får se hur investeringsvilja är för förnybarelproduktion är. Det är många som snackar om det men vi ser väldigt lite action faktiskt, säger Mats Leijon, vd för Sebased.

Flera andra länder är också intresserade av Seabaseds vågkraftverk. De har precis skeppat ett till Saudiarabien som vill testa det, innan de beställer fler. Men det är inte bara positivt att det finns ett stort intresse, säger vd Mats Leijon.

– Det är flera stycken som är intresserade. Vi försöker hålla oss lite försiktiga här, vi vill inte göra reklam för tidigt. Om vi får väldigt mycket beställningar hinner vi klara av det då? Nej kanske vi inte gör då. Utan vi måste ta det här stegvis, säger vd Mats Leijon.