Branson satsar på satelliter

1:41 min

Den brittiske affärsmannen Richard Branson har besökt Stockholm och berättat om sina planer att skicka upp tusentals småsatelliter i rymden inom bara några år. Sverige är med på ett hörn i den nya satellitbranschen.

Tre miljarder människor har inte tillgång till mobiltelefoni, de måste få det till ett mycket bra pris. Därför ska vi skicka upp några tusen småsatelliter runt jorden med start om några år säger, serientreprenören Richard Branson, just nu mest är känd för att hans planer på rymdturism fick sig en rejäl knäck när en av bolagets piloter nyligen dödades i en olycka på hög höjd.

I affärsvärlden är Branson rockstjärna, det märktes på publiken på hans föredrag i Stockholm. Småsatelliterna kan sälja precisa vädertjänster, bättre flygledning, skogbruk och mycket annat som i dag sköts från stora, ofta statliga satelliter. Branson vill komma igång.

Om tre år ska satelliterna upp säger Branson,som helst vill göra allt i dag.

Svenska företag är med på ett hörn. I Uppsala finns företaget ÅAC som gör rymdteknik. I Kiruna finns Spaceport som vill skjuta upp raketer.

Satellitaffärerna kan bli mycket större än rymdturismen, säger Kristoffer Hallgren, analytiker på försvarets forskningsinstitut FOI.