Löfvens besked: Extraval i mars

1:16 min

Regeringen ska utlysa ett extraval, meddelar statsminister Stefan Löfven.

Strax efter att riksdagen röstade ner regeringens budgetförslag kallade Stefan Löfven till en presskonferens. Och för en stund sedan klev han in i pressrummet Bella Venezia på Rosenbad och gav beskedet att det blir ett extraval.

– Jag har hela tiden tagit ansvar och fortsätter att ta ansvar för vårt land. Men jag tänker inte stillatigande stå kvar och se vad som händer på högersidan, säger Löfven på presskonferensen.

– Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier tillsammans och det saknar motstycke.

Nyvalet, som formellt alltså kallas extraval, kommer att ske den 22 mars nästa år. Löfven säger att han inte kommer att ta några initiativ till blocköverskridande förhandlingar under den här tiden.

– Men om någon vill höra av sig vet de var jag finns, säger Löfven.

Gustav Fridolin (MP) finns också med på presskonferensen.

– Det kommer att bli ett val mellan oss som vill modernisera Sverige mot dem som inte klarat av att se Sveriges verkliga problem, säger Fridolin.

– Skolan, jobben och klimatet sätts före skattesänkningar. Vi kommer aldrig låta SD diktera villkoren för svensk politik.

Ekots Herman Melzer frågar varför Löfven går till val tillsammans med Miljöpartiet igen, med tanke på hur det gick i valet i september.

– Vi tycker om det samarbete vi har och vi har en väldigt stark budget. Om vi kommer till en diskussion om politiken och inte bara spelet så kommer vi se att vi har en väldigt stark budget, säger Stefan Löfven.

Fridolin uppger att partierna går till val på att genomföra den budget som röstades ned i riksdagen.

– Vi går till val var för sig, men vi har en gemensam budget och det är klart att vi kommer att ha gemensamma aktiviteter, säger Stefan Löfven.

Löfven tycker inte att det finns en risk att man låser in sig när Socialdemokraterna nu söker mandat tillsammans med Miljöpartiet.

– Vi har en stark position och en stark budget, säger Löfven.

– Vi kan konstatera att inget av våra två partier verkar vara rädda för ett nytt val, säger Fridolin.

På frågan om S och MP kommer att ha ett gemensamt valmanifest svarar Löfven att de kommer att ha budgeten som en gemensam plattform, men att det kan tillkomma förslag.

Kan ni tänka er att göra några förändringar vad gäller invandringspolitiken?

– Det ska inte vara de (SD, reds. anm.) som dikterar villkoren för svensk politik, säger Fridolin.

Stefan Löfven säger att han inte tror att ett nyval kommer innebära att Sverigedemokraterna kommer att växa.

– Det är sju partier som har 87 procent tillsammans som tycker något annat än SD.

– Vi tar fajten mot dem och gör klart att vi inte tänker bli ett av de länderna där ett förhållandevis litet främlingsfientligt parti dikterar villkoren, säger Gustav Fridolin.