SD: Ett val för eller emot ökad invandring

1:55 min

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson välkomnar Stefan Löfvens besked om extraval.

 – Vi ser det som en möjlighet och vi välkomnar en ny valrörelse. Jag känner mig säker på att vi kommer att kunna genomföra den på ett bra sätt och vi kommer att gå framåt i den här valrörelsen, säger  Karlsson.

Vi vill ge en röst åt den tysta majoriteten, säger Mattias Karlsson som en förklaring till hur Sverigedemokraterna vill använda möjligheten att gå till val igen. Enligt Sverigedemokraterna kommer de att fokusera på invandringen i valet.

Vi kommer att fokusera på att göra den här omröstningen till en fråga om för eller emot ökad invandring, säger Karlsson.  

Hur ska det märkas?
– Vi kommer att använda de verktyg och de resurser vi har så att så mycket fokus som möjligt hamnar på just frågan om vi ska öka invandringen ytterligare eller inte, vilket är det Stefan Löfven har velat få igenom och det var anledningen till att vi valde att fälla hans budget. Då menar jag att vårt mål med det här ska bli en folkomröstning för eller emot invandring, säger Karlsson.

Hur ser du på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser ut att fortsätta tillsammans?
– Det innebär att Stefan Löfven är väldigt tydlig var han står i migrationspolitiken, att han kommer att låta Miljöpartiet, ett ganska litet och radikalt parti i de här frågorna fortsätta att diktera villkoren. Det gör att Stefan Löfven blir en given huvudmotståndare i den här valrörelsen eftersom vi kommer att fokusera merparten av vår energi på just invandringsfrågan, säger Karlsson.

Även Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare tror att ett nyval kan vara bra för det egna partiet, även om utgångspunkten är en helt annan än Mattias Karlssons.

– Vi är förberedda på det och vi tror att vi kommer att få en vänsterframgång i det här valet. Det kommer att stå girighet mot omtanke. Det kommer att stå riskkapitalister mot en välfärd att lita på. Det kommer att stå satsningar på pensionärer och arbetslösa mot politik som bara gynnar de allra rikaste. Jag tror att det kommer att bli ett framgångsval för vänstern, säger Sjöstedt.