Arlas missade storaffär tvingar fram rationaliseringar

I förra veckan sprack den planerade sammanslagningen mellan mjölkjätten Arla Foods och den europeiska mejerijätten Campina.
Nu väntar rationaliseringar på Arlas fabriker för att kunna infria löftet att ge de svenska och danska bönderna bättre betalt.
– I dagsläget tror jag inte det betyder färre jobb här. Vi hoppas på ökade tillverkningsvolymer i Götene, säger platschef Bengt-Olov Svantesson vid Arla Foods fabriker i Götene.

Arla Foods ledning hade lovat sina ägare, bönder i Sverige och Danmark, mellan 10 och 12 öre mer per liter för mjölken - om sammanslagningen med holländska-belgiska-tyska Campina blivit av.

Nu är det osäkert hur mycket pengar som går att få fram på annat sätt, exempelvis genom att lägga ner fabriker och rationalisera tillverkningen.

Arla Foods har cirka 70 fabriker i Sverige, Danmark och England. Företag har sin största svenska produktionsanläggning i Götene med 850 anställda. Här tillverkas matfett, ost, barnmat och finns det stora centrallagret för ost och andra produkter.

– Jag tror att våra ägare ställer krav på oss att jobba in en del av de utlovade pengarna, men utsikterna att nå 12 öre är nog väldigt små, säger Bengt-Olov Svantesson.

En höjning av mjölkpriset med 12 öre litern skulle kosta Arla Foods drygt 700 miljoner kronor.

I stället finns det en risk att mjölkpriset sjunker till följd av de nya stödreglerna inom EU.