"Avkriminalisera cannabis" kuppar Musikhjälpens insamlingslista

3:42 min

"Avkriminalisera cannabis" heter insamlingen högst upp på Musikhjälpens topplista. Enligt en sluten Facebookgrupp är det hela en kupp.

Det är bara några dagar kvar till att Musikhjälpen 2014 börjar. Och på topplistan över de insamlingar som dragit in mest pengar ligger insamlingen "Avkriminalisera cannabis". Den har, i skrivande stund, fått ungefär 43 000 kronor - vilket är nästan dubbelt så mycket som insamlingen på andra plats. 

Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen, är ansvarig för insamlingarna under Musikhjälpen och tycker att det här är tråkigt.

–  Det är fantastiskt att det finns så många olika initiativ och så många som vill samla in pengar till Musikhjälpen. Sen är det synd att en del använder Musikhjälpen och den möjligheten att nå ut till svenska folket för att pusha sin egen agenda. Jag hoppas att vi kan fokusera på att det är hiv och aids som är temat här.

Insamlingen tas inte bort

Sveriges Radio har i ett mejl uppmanat grundarna till insamlingen att byta namn. Eftersom att ”Sveriges Radio värnar principen om opartiskhet och ska visa varsamhet i ämnen som bland annat berör bruk av narkotika.”

– Vi sa det först, ja. Men vi har meddelat att vi inte kommer ta bort insamlingsbössan åt dem eller kräva att de byter namn. Men vi erbjuder dem möjligheten att göra det om det är så att de vill kunna bli omnämnda, säger Per Byman.

Hårda regler i sändning

Insamlingar kan startas av vem som helst, och så länge de inte bryter mot svensk lag kommer Musikhjälpen inte ta bort något från sajten. I sändning är reglerna hårdare, och därför kan namnet leda till problem när det gäller att prata om insamlingen i radio och tv.

– Vi har minskade möjligheter att lyfta fram insamlingar som försöker få fram en egen agenda. Det behöver inte vara om cannabis och droger, det kan vara om skatter och politiska initiativ. Allt det som avlänkar från Musikhjälpens idé, att minska spridningen av hiv och aids, kommer vi ha begränsade möjligheter att trycka på, säger Per Byman.

"Vi tjänar på det här"

I en sluten grupp på Facebook diskuteras insamlingen och folk från Avkriminalisera Cannabis skriver att de lyckats med vad de ville få ut av insamlingen - att få uppmärksamhet i media.

I gruppen där initiativtagarna finns publiceras kommentarer som:

”Jag tror att det blir mer skriverier om de tar bort/ändrar namnet på bössan nu” 

”Kom ihåg att kommunikationsplanen i denna kampanj än så länge är: 1. Exponering. Alla skall förstå att vi existerar. 2. Information. Alla skall förstå vad vi vill.”