M dubbelt så stort som s i Stockholm

I Stockholm är nu väljarstödet för moderaterna dubbelt så stort som för socialdemokraterna, enligt en opinionsmätning från opinionsinstitutet Temo som Dagens Nyheter låtit göra.

Ledaren för moderaterna i Stockholm, Kristina Axén Olin vill dock inte ta ut någon valseger i förskott.

– Jag tycker att man ska vara ödmjuk och inte lita så mycket på sådana undersökningar, men det klart att det är roligt att stödet för oss ökar. Jag tar det dock väldigt med ro. Det är 500 dagar kvar till valet, sedan får vi se, säger Kristina Axén Olin.

Vad säger undersökningen då?

– Jag tror att stockholmarna visar att man egentligen är väldigt missnöjd med hur staten skötts just nu. Sedan tror jag också att det märks att folk är nyfikna på oss moderater och att vi verkar vara ett trovärdigt alternativ, säger hon.

Det skulle bli ett maktskifte som hette duga om det vore val i Stockholm i dag.

Borgeliga blocket får 60 procent
Den styrande rödgröna koalitionen i Sveriges folkrikaste kommun skulle i dag få 35 procent, medan det borgerliga blocket skulle få 60 procent av väljarstödet.

Moderaterna får ensamma 44 procent av väljarstödet, socialdemokraterna får 21,5 procent.

Var tredje väljare sviker sossarna
För socialdemokraterna betyder det att var tredje väljare inte skulle rösta på partiet om man jämför med resultatet i det förra valet.

Vänsterblocket, som i Stockholm vann det förra valet med mycket knapp marginal, försvagas ytterligare av att vänsterpartiet i dag bara har hälften så många sympatisörer som vid förra valet.

I förra valet var det drygt elva procent som röstade på vänsterpartiet, nu är det drygt sex procent.

Den ledande socialdemokraten i Stockholm, finansborgarrådet Annika Billström, vill på onsdagen inte uttala sig om väljarstödet utan hänvisar till sekreteraren för socialdemokraterna i Stockholm, Tomas Rudin.

”Det kommer att se bättre ut”
– Det är en väldigt uppseendeväckande undersökning. Det är också efter en tid av väldigt uppseendeväckande självmål ifrån socialdemokraternas sida så jag tror att det kommer se mycket bättre ut för vår del fram till valet när vi har börjat jobba med våra sakfrågor. Få ut politiken bland väljarna tror jag kommer att göra stor skillnad mot hur det ser ut idag, säger Tomas Rudin, sekreterare i Stockholms arbetarkommun.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Per Stare, Radio Stockholm
per.stare@sr.se