Krisens effekt: Mindre pengar till arbetsmiljö

1:50 min

I allianspartiernas budget som röstades igenom i riksdagen går mindre pengar till arbetsmarknad och arbetsliv än i regeringens budgetförslag. För Arbetsmiljöverket innebär det att man inte kan utöka inspektionsverksamheten nästa år.

Arbetsmiljöverket får inte mer pengar till inspektioner nästa år som myndigheten hade räknat med. Orsaken är att alliansens budget som antogs i riksdagen inte innehåller höjt anslag till Arbetsmiljöverket.

Fackförbundet Byggnads ordförande, Johan Lindholm, representerar en av de mest olycksdrabbade branscherna.

– Det är bara några veckor sedan det dog två byggnadsarbetare i Stockholm och därför välkomnade vi regeringens satsning på Arbetsmiljöverket och fler inspektörer. Det är djupt olyckligt om den här satsningen inte blir av, det riskerar arbetsmiljön och säkerheten på våra arbetsplatser, säger Johan Lindholm.

I de fyra allianspartiernas budget, som röstades igenom i riksdagen går mindre pengar till arbetsmarknad och arbetsliv än i regeringens budgetförslag. Framför allt mindre pengar till arbetsmarknadspolitiska program och till a-kassan.

Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket är två myndigheter som får mindre pengar än i regeringens förslag. Det här kommer att påverka Arbetsmiljöverkets verksamhet, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

– Det betyder att vi inte kan utöka inspektionsverksamheten så som vi antagligen hade kunnat göra med mera pengar, men vi kommer att fortsätta vårt arbete för uppdraget i sig är inte förändrat, säger hon.

De senaste åren har Arbetsmiljöverket fått mindre pengar att röra sig med. Nästa år skulle anslaget ha ökat med knappt 100 miljoner kronor till drygt 700 miljoner med regeringens förslag.