Besvikelse över utebliven Irak-regering

Uppdaterad 16:40
I helgen har det gått tre månader sedan valet i Irak och fortfarande står landet utan en folkvald regering. Pressen på den tillträdande irakiska premiärministern att tillkännage sina ministrar ökar samtidigt som frustrationen bland irakierna tilltar.

I flera dagar har de irakiska politikerna bedyrat att nu, nu är den nya regeringen färdig, för att sedan i sista stund börja förhandla igen.

Den nya regeringen innehåller hela 36 ministrar men stötestenen uppges vara de tre viktigaste posterna; oljeministern, försvarsministern och inrikesministern, som också svarar för säkerheten i Irak.

Omstridda sunnimuslimer
Politiker från den shiamuslimska listan sägs vägra godkänna några av de sunnimuslimska kandidaterna. Shiamuslimerna förtrycktes under Saddam Hussein och de hävdar att de sunnimuslimska kandidaterna var alltför delaktiga i regimen för att platsa i den nya regeringen.

De kurdiska och shiamuslimska listorna fick tillsammans tillräckligt många röster för att kunna bilda en regering också utan sunnimuslimerna, men eftersom sunnimuslimer tros ligga bakom mycket av våldet i Irak ses deras deltagande som ett sätt att punktera gerillagrupperna, särskilt om Iraks nye försvarsminister blir en sunnimuslim.

Våldet ökar
Både irakier och utländska observatörer menar att de segdragna förhandlingarna bidrar till våldet i Irak återigen ökar. Efter valet i januari avtog antalet attacker men i takt med att framtidshoppet efter valet har förbytts i politiskt käbbel har attentaten ökat dramatiskt och den amerikanske generalen Richar Myers konstaterar nu att trots alla ansträngningar så är gerillagrupperna lika stark idag som för ett år sedan.

USA, som hittills har varit noga med att hålla sig utanför regeringsförhandlingarna, sätter nu press på politikerna och enligt källor i parlamentet så kommer regeringen att presenteras senare på onsdagen. Men inte ens de mest optimistiska bedömare återger detta utan brasklappen att liknande försäkringar från lika högt uppsatta källor har visat sig vara tomma ord många gånger förut.

Premiärminister Ibrahim Jaafari sa i irakisk tv på onsdagen att en ministerlista ska läggas fram för parlamentet under torsdagen. 

Caroline Salzinger, Amman
caroline.salzinger@sr.se