"Ingen osämja om övergångsregler"

På tisdagen sa utrikesminister Laila Freivalds att hon tyckte det var bra att Sverige inte infört några övergångsregler för nya EU-länders medbogare när de söker jobb i Sverige. Göran Persson säger att han och Freivalds inte har olika åsikter i frågan.

– Det har vi inte alls. Hon har uttryckt en uppfattning som vi också hade tidigare, att vi gärna skulle slippa övergångsregler, säger han.

– Det var två bakgrunder vi hade till detta. Dels en risk för ett överutnyttjande av de sociala system vi har och dels risk för ett tryck på arbetsmarknaden. Det första har vi inte sett så mycket av, det andra är högst påtagligt och närvarande. Vi har inte avskrivit diskussionen om övergångsregler, säger statsminister Göran Persson.

Uttalade sig på tisdagen
På tisdagen sa utrikesminister Laila Freivalds så här till Ekot:

– Det var bra att det blev på det viset, även om det fanns anledning till oro. Det är bra att inte sätta upp hinder om man inte absolut måste göra det, sa hon.

De hinder Laila Freivalds talar om kan enligt Göran Persson fortfarande bli nödvändiga. Statsministern tycker definitivt inte att det idag kan sägas vara bra att regeringen förlorade den här frågan i riksdagen.

”Viktigt att inte ta några risker”
– Det tycker jag verkligen inte. Min uppfattning har varit och är den att för en regering så är det viktigt att inte ta risker. Här fanns en betydande risk när alla andra införde övergångsreglerna, säger statsminister Göran Persson.

– Sedan har det visat sig att utfallet blev bättre än vad vi fruktade. Det kan man vara glad för, men beslutet som sådant när det skulle tas var helt riktigt, säger han.

Utrikesministern uttryckte igår en viss tveksamhet om hur länge hon skulle sitta kvar i regeringen, vad säger du?

– Jag pratade med henne imorse och hon var verkligen inte tveksam om någonting. En mycket bestämd kvinna med bestämda uppfattningar, säger han.

Du måste täcka upp för henne en hel del i dag för det tolkades på ett annat sätt?

– Nej, jag har inga problem med detta. Verkligen inte, säger statsminister Göran Persson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se