Det låter i Kambodja

P1 tisdag 3 maj kl 14.03, repris 4/5 kl 18.15

Poeten Lina Ekdahl var i vintras på poesiturné i Kambodja, bland mopeder, spökbarn och lyriska testpiloter. Uppläsningarna måste sluta innan mörkret faller, annars hittar publiken inte hem.

Över hälften av befolkningen i Kambodja är analfabeter, vilket inte hindrar poesin att envist leva vidare.

I programmet möter Lina Ekdahl tre författare,  pratar om poesin och livet, vad är det som låter och vad är det egentligen som är viktigt ?

Författaren Pal Vannarirak följer strikt den kambodjanska poesitraditionen, under Pol Pot regimen tvingades hon arbeta på risfälten, idag är hon mycket noga med vad hon säger, hon vill inte stöta sig med regeringen.

Poeten Mam Sonando ser det som en nödvändighet att kritisera regeringen. Han skriver sk fri poesi och är vd för Kambodjas enda oberoende radiokanal, Bikuperadion. Han har bott trettio år i Frankrike, men vill nu vara folkets röst i Kambodja. 

Författaren Anna Mattsson bor sen drygt ett år i Phnom Penh, pratar flytande khmer och tillsammans med bl a Pal Vannarirak har hon startat litteratursamfundet Kambodja Sverige.

Poeten Kennet Klemets läser en av Mam Sonandos dikter, och musiken har Lina Ekdahl köpt med sig från marknader och torg.  Det är en blandning av traditionell kambodjansk musik och modern pop, bl a från kultplattan Cambodian Rocks.

Tekniker är Rolf Hilton.