Ingen ansvarsfrihet för politikerna i Uppvidinge och Lysekil

De ledande politikerna i två kommuner, Uppvidinge i Småland och Lysekil i Bohuslän, har inte fått ansvarsfrihet av kommunernas egna revisorer. Orsaken är att politikerna i de två kommunstyrelserna inte skött ekonomin.

– Det är viktigt gentemot invånarna att kunna vara rak ärlig och säga att det här gick inte bra. För det måste de veta.

Vilka politiska konsekvenser bedömer du att det här kommer få?

– Jag hoppas att det kan ruska om, säger Åke Carlsson är centerpartisk ordförande i kommunrevisionen i Uppvidinge.

Ingen balans mellan inkomster och utgifter
Beslutet om att ruska om i det politiska livet i småländska Uppvidinge drevs igenom av den borgerliga oppositionen i kommunfullmäktige igår kväll med röstsiffrorna 19 – 14 för att inte bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet.

Det är politikerna i fullmäktige som utser revisorer. När det gäller Uppvidinge så anser de här revisorerna att ekonomin skötts dåligt genom att kravet på en balans mellan inkomster och utgifter inte uppfylldes förra året.

På tisdagen blev det också klart att politikerna i en annan kommunstyrelse, nämligen Lysekil i Bohuslän, inte heller beviljas ansvarsfrihet av dom kommunala revisorerna. I fallet Lysekil har kommunen gjort underskott under åtta år.

”Revisorerna har skärpt tonen”
Enligt intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, gjorde en tredjedel av landets kommuner underskott ifjol.

Sektionschef Lennart Hansson säger att det har varit rätt så ovanligt att kommunernas egna revisorer inte vill bevilja sina politikerkollegor i kommunstyrelsen, ansvarsfrihet men en förändring nu sker.

– Det har inte varit speciellt vanligt, det har varit undantagsfall. Men på senare år har vi sett en ökning vilket sannolikt beror på att kommunerna har haft ekonomiska problem i kombination med att revisorerna har skärpt tonen, säger Lennart Hansson på intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

I Uppvidinge avsattes inte kommunstyrelsen utan ledamöterna ska nu själva fundera över sin framtid.

”Vill ha partiets fortroende om jag ska fortsätta”
Det gör också kommunalrådet i Lysekil, socialdemokraten Sven-Gunnar Gunnarsson efter beskedet om den uteblivna ansvarsfriheten igår.

Hur det till sist går i Lysekil avgör kommunfullmäktige men själv har Gunnarsson börjat fundera över sin framtid.

– Jag vill känna att jag har partiets och kommuninvånarnas förtroende om jag ska fortsätta. I annat fall så är det bara att gå tillbaka till sitt gamla yrke, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Sven-Gunnar Gunnarson i Lysekil.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Lennart Ernstsson, SR Kronoberg
lennart.ernstsson@sr.se