"Klassisk musik blir kvar i FM-radion"

Många av lyssnarna till P2 är oroliga för att den klassiska musiken ska försvinna från FM-radion när Sveriges Radios utbud nu ses över. På onsdagen försökte radiochefen Peter Örn lugna pressen när det gäller den klassiska musikens framtid.

Klassisk musik ur P2, hur mycket av den varan blir det i den vanliga FM-radion i framtiden? Frågan har väckts i det stora utredningsarbete om Sverige Radions framtid som pågår.

Radions problem är att de fyra FM-kanaler som man räknar med att ha inte räcker för att göra nytt och nå de som lyssnar för lite eller inte alls idag, och då är det P2 med sina bara ett par procent lyssnare som ligger i riskzonen.

– Sveriges Radios uppdrag är att spela klassisk musik och även jazz och visor och ha ett brett utbud på musiksidan. Den klassiska musiken kommer att vara kvar i Sveriges Radios utbud också i framtiden också i vårt FM-utbud, säger Peter Örn. Sen kan jag idag inte säga hur vi ska förpacka det.

Vad säger du till dem som är oroliga för att den förpackningen inte kommer att innehålla klassisk musik i samma utsträckning som idag?

– Hys ingen oro. Den klassiska musiken har sin givna roll.

Du säger att den klassiska musiken kommer att finnas kvar i FM-radion, men i vilken utsträckning?

– Det kan jag inte svara på idag för jag har inte tagit ställning till vilket förslag jag ska lämna till styrelsen om hur det slutliga innehållet i våra kanaler ska se ut och det berör långt ifrån bara den klassiska musiken. Det berör hela vårt utbud.

Så då är oron för att det kan bli väldigt lite klassisk musik i FM-radion befogad?

– Nej, så vill jag inte uttrycka det. Den klassisksa musiken har en viktig och framträdande roll i Sveriges Radios utbud. Den är en del av vårt public serviceuppdrag, säger Peter Örn.

Beslut väntas i höst.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se