Fängelse för Percy Nilsson

Malmö Redhawks ordförande Percy Nilsson har dömts till ett års fängelse av Malmö Tingsrätt. Åtalet gällde ekonomiska oegentligheter inom ishockeyklubben under 90-talet.

Rätten valde att gå på åklagarens linje och fällde Malmös starke man Percy Nilsson och en av klubbens före detta klubbdirektörer för grovt skattebrott och grovt skattebedrägeri. Däremot friades den andra klubbdirektören helt.

Klubben och dess ledare var åtalade för ha undanhållit arbetsgivaravgifter på ungefär 2,9 miljoner kronor i mitten på 90-talet. Malmö tecknade under den tidsperioden flera dubbla kontrakt med utländska spelare.

Det ena gav spelarna en mindre lön i Sverige som klubben betalade arbetsgivaravgifter för, medan det andra så kallade hyreskontraktet slussade pengarna via utländska konton till spelarens agent. Där betalades inga arbetsgivaravgifter, vilket alltså tingsrätten anser strider mot rådande lag.

Malmö Redhawks har hela tiden hävdat att klubben följt alla regler och att de pengar som gått till spelarnas agenter bara varit hyra, men tingsrätten anser alltså att de summorna även ska betraktas som lön.

Percy Nilsson har meddelat att han, som en följd av onsdagens dom, tar en time-out från verksamheten i Malmö. Det står också klart att han kommer att att överklaga till hovrätten.

År 2001 fälldes en annan hockeyklubb i ett liknande fall. I den så kallade Frölundahärvan dömdes tre personer till fängelse, sedan man hyrt spelare från ett bolag i Västindien.

Stefan Elofsson
stefan.elofsson@sr.se