Just nu

  • Reggaelegendaren Bunny Wailer är död

Mahindras uppges ta över Nevs och Saab

Indiska Mahindra är på väg att bli ny ägare till Nevs, erfar P4 Väst. Nu återstår bland annat ett slutligt styrelsebeslut innan Saabtillverkare kan ha en ny ägare.

Det kan bli tredje gången gillt för Mahindra. Den indiska jättekoncernen har två gånger tidigare varit intresserat av bilmärket Saab, men utan att det blev någon affär då.

Nu har Mahindra skrivit under en avsiktsförklaring med Nevs om att bli ny huvudägare, erfar P4 Väst. Avtalet skrevs under förra söndagen och presenterades i måndags. Men då ville Nevs inte säga vilket företag det var man hade skrivit ett avtal med.

Enligt P4 Västs källor har Nevs förhandlat med Mahindra under flera månader och det avtal som nu har skrivits under gör att stämningen är mer positivt än tidigare.

– Det känns som vi vädrar morgonluft nu och att Mahindra inte hade hållit på så här länge och förhandlat om de inte var riktigt intresserade, säger en källa till P4 Väst.

Mahindra är en jättekoncern och har över 200 000 anställda i 100 länder runt om i världen. Företaget har verksamhet inom bland annat fordonsindustrin och flygindustrin.

För de som minns sin historia med Saab Automobile så har avsiktsförklaringar tidigare inte per automatik inneburit en ny ägare, till exempel blev det aldrig någon affär när kinesiska Youngman och Pang Da skrev under en avsiktsförklaring. Men nu är känsla en annan, säger en källa.

– Det känns inte som att Mahindra bara kastat sig in i det här, utan att man vet vad man vill.

Redan i början av 2009 var Mahindra intresserat av Saab. Men det blev aldrig någon affär då. Inte heller när Mahindra visade sitt intresse för Saav efter konkursen 2011 blev det någon affär.

– Mahindra har haft svårt att komma till skott, vi får se om man fullföljer en affär nu, säger en källa med god insyn.

Innan affären med Nevs kan bli helt klar återstår en del. Dels ska en sista utvärdering av Nevs ekonomi och teknologi göras och dels ska företaget få klartecken från försvarskoncernen Saab AB att använda varumärket Saab igen. Dessutom ska Mahindras styrelse fatta två slutliga beslut.

En eventuell affär, som ska rädda den krisdrabbade biltillverkaren, beräknas vara klar senast i slutet av februari.

Nevs vill inte bekräfta att det är Mahindra man har skrivit ett avtal med, men vd Mattias Bergman har sagt till P4 Väst att han tror att det blir officiellt vilket företaget är vid årsskiftet.