Pressmeddelande 2014-12-08

Stefan Sundström, Lena Willemark och Ramy Essam till Folk & Världsmusikgalan 2015

Nu är alla uppträdande artister till Folk & Världsmusikgalan 2015 klara. På scen står tio akter, däribland Stefan Sundström, Lena Willemark med trion Lyöstraini och Ramy Essam som blev en av frontfigurerna på Tahrirtorget i Kairo under den arabiska våren och som är den förste musikern som fått en politisk fristad i Malmö. Dessutom spelar den samiska sångerskan Maxida Märak, som blandar jojk och hiphop, och folkmusikern Samuel ”Looptok” Andersson som framför helt ny musik, specialskriven till galan på beställning av P2. Folk & Världsmusikgalan 2015 hålls i Berwaldhallen den 14 mars och biljetterna släpps idag.

- Det är stor variation på artisterna som uppträder på galan, verkligen en härlig blandning. Jag ser mycket fram emot att höra Ramy Essam, vars sånger fick ett sådant enormt genomslag under den arabiska våren, och P2:s beställningsverk till Looptok som jag tror kommer bli något alldeles extra. Bara för att nämna några, säger Mats Einarsson, producent för Folk & Världsmusikgalan 2015.

Alla artister som uppträder på Folk & Världsmusikgalan 2015:

Stefan Sundström
Vissångare från Farsta söder om Stockholm som är flerfaldigt Grammisbelönad med ett tjugotal skivor bakom sig. Fick Taubestipendiet 2014. I sina sånger kombinerar han röjig rock med den svenska vistraditionen och innehållsrika, vardagsrealistiska texter. Stefan Sundström är dessutom författare och skådespelare och medverkade i P4-programmet Kossornas planet, där han skrev en egen unik signaturmelodi till varje program under åren 2008-2010. 

Lyöstraini – Lena Willemark, Karin Nakagawa och Anders Jormin
Karin Nakagawa är en av Japans främsta virtuoser på 25-strängad koto, ett uråldrigt instrument som sällan spelas utanför Japan. Lena Willemark, med rötterna i Älvdalen, har spridit svensk folkmusik i sång och på fiol i flera decennier. Anders Jormin är en av Sveriges mest eftertraktade basister. I Lyöstraini, som betyder ”träd av ljus” på älvdalsmål, tar de avstamp i Japans klassiska musik, lägger till Lena Willemarks texter på älvdalsmål och toppar med Anders Jormins 
improvisation.

Ramy Essam med Andreas Unge och Olle Linder
2011 samlades tusentals människor på Tahrirtorget i Kairo för att störta diktatorn Mubarak. På podiet stod ofta Ramy Essam med sin gitarr och sin låt ”Irhal”, som betyder ”lämna” och som har utsetts till världens tredje mest politiskt påverkande sång av Time Out Magazine. Ramy Essam blev arresterad och torterad av militären. Sedan i oktober bor han i Malmö där han är den förste musikern som fått en politisk fristad. Till galan kommer Ramy Essam med sin gitarr i sällskap av de svenska musikerna Andreas Unge på bas och Olle Linder, slagverk.

Maxida Märak
Växte upp i Stockholm och Jokkmokk där hon numera är bosatt. 25-årig musiker, skådespelerska och konstnär. Maxida Märak gästar Mando Diao på deras officiella låt till skid-VM i Falun nästa år. Hon har gjort sig känd som en kompromisslös artist och i hennes musik möts jojk, hiphop och även bluegrass.

Looptok
Slagverk av alla de slag är Samuel ”Looptok” Anderssons huvudinstrument men han spelar också fiol och mycket annat. Han har bland annat framträtt på Nobelbanketten tillsammans med Cirkus Cirkör där han är både musiker och kompositör. Han hörs också i band som Hedningarna och Majlo och skriver musik för dans, teater, cirkus och film. Han är en av hittills få folkmusiker som fått ett beställningsverk av P2. Folk & Världsmusikgalan är stolta över att för första gången kunna presentera ett uruppförande på galascenen.

Miriam Aïda
Sångerskan Miriam Aïda är bosatt i Malmö och jobbar med flera olika band i olika format. Hon har sjungit svenska visor på portugisiska och svenska visor på svenska, men den renodlade brasilianska musiken ligger henne närmast. Miriam Aïda utsågs till Årets artist på Folk & Världsmusikgalan 2012 och till årets gala kommer hon med brasiliansk musik och capoeiradans – en förening av dans, musik med kampsport.

Miriam Aïda, sång, Mats Andersson, gitarr, Finn Björnulfsson, slagverk, Ola Bothzén, slagverk samt Fernando Caesar dos Santos Filhos och Alan Rosario da Costa, capoeiradans.

Stahlhammer Klezmer Classic Trio
Trion, som består av Semmy Stahlhammer, violin, Isabel Blommé, cello och Miriam Oldenburg, dragspel, har sina rötter i familjebandet Stahlhammer Klezmer Band, en stor, judisk orkester som fanns i Polen fram till 1939. Klezmermusiken lever vidare hos Semmy Stahlhammer, bland annat genom den här gruppen. Han växte upp i Sverige och är violinist och förste konsertmästare i Kungliga hovkapellet.

Gässbikôllor
Namnet är Gärdsjömål för ”flickor från Gärdsjö”, byn där Ida Almlöf, Jenny Nylander och Jenny Bergman Högberg kommer ifrån. Två systrar och en kompis som alla numera bor i hembyn igen med sina familjer. Gässbikôllorna har folkmusiken med modersmjölken, de har spelat låtar från Rättvik och Bingsjö sedan de var små. Pekkos Gustaf i Bingsjö är en av de stora läromästarna för de här kvinnorna som visar att en storspelman inte behöver vara en herre med fiol.

Täpp Ida Almlöf, fiol, Täpp Jenny Nylander, fiol och Jenny Bergman Högberg, fiol.

Sallyswag
Bandet, som bildades 2013 och har nio medlemmar, influeras av rootsmusik från bland annat Sverige, Bulgarien, Kuba, Somalia och Libanon och formar den till sin egen. Sallyswag beskriver sig själva som ”en het, kokande och levande gryta av nyskrivet och gammalt”.

Sanna Eriksson, sång, Aurelia Dey, sång, Erika Risinger, fiol, Ebba Wigren, trummor, Nadia Hamouchi, trumpet, Anna Malmström, klarinett/basklarinett, Paulina Moberg, trombon, Nadina Pundins, elbas och Sanna Sikborn Erixon, elgitarr.

Västanå teater
Värmländska Västanå teater är en av Sveriges största sommarteatrar och under vinterhalvåret en turnerande teater. Folkkulturen löper som en röd tråd genom musiken och kostymen. Västanå teater fick pris som Årets tvärspel på Folk & Världsmusikgalan 2012. Till årets gala kommer de med ett utdrag ur pjäsen Gösta Berlings saga samt delar av Lomjansguten, som handlar om en legendarisk värmländsk spelman. Det blir hallingdans, jössehärspols och gangar med fyra dansare, text ur Gösta Berlings saga och musik av Magnus Stinnerbom.

Sophia Stinnerbom, fiol, Jonas Brandin, viola, Ola Hertzberg, nyckelharpa, Christian Svensson, slagverk, Roger Tallroth, gitarr och Magnus Stinnerbom, fiol.

Biljetterna till Folk & Världsmusikgalan 2015 släpps idag, måndag 8 december kl. 9.00 och går att köpa på Berwaldhallens hemsida: http://berwaldhallen.ebiljett.nu/Home/tickets/920/False

Om Folk & Världsmusikgalan 2015
Folk & Världsmusikgalan 2015 arrangeras lördag 14 mars i Berwaldhallen i Stockholm och sänds direkt i P2. Galan är den sjätte i ordningen och leds av SVT-profilen Kristofer Lundström och Nadin Al Khalidi, sångerska och musiker i gruppen Tarabband.

Folk & Världsmusikgalan 2015 arrangeras av P2 i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD). Galan avslutar en vecka med konserter, workshops och seminarier, där ett särskilt tema kring barn och unga ingår, och som är ett samarbete mellan RFoD, Kulturens Bildningsverksamhet, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Eric Sahlström Institutet, Svenska Folkdansringen och Musikaliska, med stöd av ett flertal av genrens organisationer.

Mer information om galan och veckan finns på http://folkgalan.se, där man också kan nominera sina favoritartister i de olika priskategorierna. Nomineringarna i de åtta kategorierna tillkännages i februari.

Mer information om galan finns även på P2 Lives hemsida: http://sverigesradio.se/p2/p2live.

Pressbilder

Stefan Sundström. Foto: Jeanette Andersson
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449204_1365_2048.jpg

Lyöstraini – Lena Willemark, Karin Nakagawa och Anders Jormin. Foto: Kristin Lidell
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449193_2048_1366.jpg

Ramy Essam. Foto: Isra Wassfy
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449198_2048_1360.jpg

Maxida Märak. Foto: Maxida Märak
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3447425_2048_1536.jpg

Looptok. Foto: Peter Lloyd
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449195_2048_2048.jpg

Miriam Aïda. Foto: Charlotte Carlberg Bärg
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3447480_2048_1453.jpg

Stahlhammer Klezmer Classic Trio. Foto: Joe Sundelin
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449200_1371_2048.jpg

Gässbikôllor. Foto: Thomas Fahlander
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449191_2048_1365.jpg

Sallyswag. Foto: Ferhat Deniz Fors
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449199_2048_1448.jpg

Västanå teater. Foto: Lars Sundestrand
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3449208_1772_1202.jpg

Kristofer Lundström och Nadin Al Khalidi, värdar Folk & Världsmusikgalan 2015. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3447455_2048_1365.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Edlund, pressansvarig P2
maria.edlund@sverigesradio.se
08-784 71 20

Följ Sveriges Radios pressgrupp på Twitter: https://twitter.com/pressgruppen