Journalist och lärare dödade i fritagningsförsöket

I Jemen har minst två gisslan dödats  i samband med ett våldsamt fritagningsförsök i natt.  Den kidnappade sydafrikanske läraren Pierre Korkie skulle vara hemma till jul. Men i stället dödades han och amerikanen Luke Somers i samband med ett våldsamt fritagningsförsök i Jemen.

Pierre Korkie och hans fru Yolande hade arbetat som lärare i Jemen i fyra år, när de kidnappades i staden Taiz av al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) i maj förra året. Yolande släpptes i januari, efter medlingsinsatser från organisationen Gift of the Givers, som uppger att även Pierre skulle släppas fri — på söndagen. Men läraren överlevde inte så länge.

"Det är tragiskt att vi i ett samtal med Yolande i morse använde orden 'väntan är snart över'. För tre dagar sedan sade vi till henne att 'Pierre kommer att vara hemma till jul'. Vi menade verkligen inte på det sätt som det nu har utvecklats till", skriver organisationen i ett uttalande på sin webbsida på lördagen.

Korkie uppges, tillsammans med den 33-årige amerikanske fotografen Luke Somers, ha dödats av al-Qaida i samband med räddningsförsöket som genomfördes av amerikanska och jemenitiska styrkor i den sydöstra provinsen Shabwa. The New York Times har talat med en amerikansk tjänsteman som säger att Somers avled på väg till det amerikanska fartyg han flögs till i regionen.

USA:s president Barack Obama godkände operationen i fredags och fördömer det "barbariska mordet".

"Terrorister som försöker skada våra medborgare kommer att känna av den amerikanska rättvisans långa arm. Luke var en fotojournalist som försökte förmedla en bild av jemeniternas liv till omvärlden", säger presidenten i en kommuniké, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Obama tackade också den jemenitiska regeringen för dess stöd. Tio motståndsmän dödades i insatsen, enligt Jemens försvarsdepartement.

Tidigare i veckan offentliggjorde Aqap en video i vilken de hotade att avrätta Somers, som kidnappades i Jemens huvudstad Sanaa för över ett år sedan.

Fritagningsförsöket var det andra på kort tid. Det första, för omkring två veckor sedan, var delvis misslyckat. Somers och andra i gisslan hade flyttats två dagar innan amerikanska och jemenitiska styrkor slog till, rapporterar The New York Times. Däremot ska åtta andra kidnappade, från Jemen, Saudiarabien och Etiopien, ha räddats under den insatsen.

En brittisk medborgare ska enligt det jemenitiska försvarsdepartementet ha funnits bland de gisslantagna som flyttades. Brittens öde är för närvarande okänt, skriver nyhetsbyrån AFP.

USA betraktar Aqap som en av de farligaste grenarna av al-Qaida, och amerikanska drönare anfaller ofta mål i Jemen.