Förintelsens överlevare får kompensation av Frankrike

1:39 min

Frankrike ska betala kompensation till överlevande och familjer till offer för förintelsen. Det handlar om de som blev deporterade till läger av det franska järnvägsbolaget SNCF.

Frankrike och USA har förhandlat fram överenskommelsen under två år. Överlevande och förintelseoffers familjemedlemmar ska få dela på 60 miljoner dollar, motsvarande över 400 miljoner kronor. Mottagarna av pengarna finns i hela världen. Beloppet sätts in på ett amerikanskt konto.

Den franska tågoperatören SNCF, motsvarigheten till SJ, hjälpte Tyskland att transportera 76 000 judar till de tyska nazisternas förintelseläger under andra världsskriget där människor dödades systematiskt. 3 000 personer som blev transporterade på de franska tågen överlevde.

SNCF utgjorde ett instrument under deportationerna men har aldrig hållits ansvarig för dem, säger en talesperson för tågoperatören. Ansvaret ligger och franska myndigheter, påpekar SNCF. Men tågoperatören ska också vara med och betala en frivillig del som ska gå till muséer som handlar om förintelsen.

Frankrike har sedan tidigare avtal med Polen, Tjeckien, Belgien och Storbritannien när det gäller kompensation till offer för deportation. Franska SNCF har hotats med bli utan kontrakt i USA på grund av sitt agerande under andra världskriget. Men genom den här överenskommelsen ska vägen ligga öppen för SNCF.

USA:s regering ska arbeta för att avsluta olika rättsliga processer mot bolaget där. Tågoperatören siktar bland annat på ett kontrakt i Maryland. Avtalet om kompensation ska skrivas under i Washington på måndag men det franska parlamentet måste också godkänna det.