Samarbete för fiske på Vänern

1:27 min

Fisket i Vänern måste bli hållbart - även på lång sikt. Det anser Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, som har skickat en ansökan till Jordbruksverket om att hela Vänern ska bli ett stort fiskeområde.

Projektledaren Ove Ringsby vill lyfta fram Vänerfiskens betydelse.

– Vi hoppas att vi ska kunna öka statusen på Vänerfisk och få folk runtomkring att upptäcka att vi har en väldigt fin produkt som vi kan vara stolta över och som kan komma till nytta för oss som bor runt Vänern.

Redan idag är delar av Vänern ett fiskeområde, men bara kring Lidköping, Götene och Mariestad. Nu vill man att det ska utvidgas till att gälla HELA Vänern och att alla myndigheter och kommuner runtomkring ska samarbeta för ett hållbart fiske.

Därför har en ansökt precis lämnats in till Jordbruksverket om att få bli ett av de 11 fiskeriområden som ska finansieras bland annat med EU-medel.

När han står vid strandkanten i Mariestad och tittat ut över sjön kan Ove Ringsby konstatera att det finns en hel del att ta tag i.

– Den största utmaningen är nog miljöproblematiken. Det finns ju en del miljögifter i fisk, som förmodligen kommer av nedfall ifrån regn och industrier. Sen är ju lönsamheten i sig en utmaning. Det är inte fett att vara fiskare.

Idag är det saluförbud på sik från Vänern, eftersom den innehåller för höga halter av dioxin. Det är en fråga som man vill jobba med.

– Det finns med, att åtgärda miljöproblematiken och förbättra fiskens status, säger Ove Ringsby.

Besked från Jordbruksverket väntas komma i vinter. Ove Ringsby är hoppfull vad gäller Vänerns utsikter att bli fiskeområde.

– Vänern är Sveriges största insjö. Ska man ha något insjöfiske borde man i första hand välja Vänern.