Tre års fängelse för tidigare ABB-direktör

Det blev tre års fängelse för den tidigare ABB-direktören Peter Fallenius. Tingsrätten fällde honom bland annat för grov förskingring.

Peter Fallenius var åtalad för att själv ha tagit hand om 1,8 miljoner kronor när han höll på att förhandla med den rumänska staten om en gammal miljardskuld till ABB.

Fälldes bland annat för grov förskingring
Han förnekar att han lagt beslag på pengarna för egen räkning, han har hela tiden sagt att pengarna användes till att muta personer i Rumänien, för att få skulden återbetald.

Men tingsrätten gick på åklagarens linje och förutom för grov förskingring så fälldes Fallenius också för bokföringsbrott, urkundsförfalskning och försvårande av skattekontroll i ett eget bolag som han hade.

– Det är självklart att jag är besviken. Vi hade hoppats på och förväntat oss att Peter Fallenius skulle dömas för de bokföringsbrott han medgivit till. I övrigt tycker vi inte att utredningen räcker för en fällande dom, säger Leif Gustavsson som är Fallenius advokat.

Vad säger han själv?

– Jag har inte hunnit prata med honom, men det kommer jag naturligtvis att göra. Det går ju inte att hålla någon meningsfull diskussion förrän vi läst i domen hur tingsrätten har motiverat sitt ställningstagande.

Har du hunnit ta ställning till om ni ska överklaga domen?

– Det känner jag mig fullkomligt övertygad om att vi ska göra, säger Leif Gustavsson.

På ABB konstaterar man idag att rättegången visat samma sak som internutredningen – att pengarna hamnat i Peter Fallenius egen ficka.

Satt i styrelserna för Vattenfall och SJ
När utredningen drogs igång satt Fallenius i styrelserna för Vattenfall och SJ. Trots att ordförandena där, Dag Klackenberg och Ulf Adelsohn, fick veta att det handlade om mutor, så fick Peter Fallenius sitta kvar.

Det var först när han häktades i mars som näringsdepartementet reagerade. Peter Fallenius lämnade då självmant sina styrelseuppdrag i Vattenfall och SJ.

Tingsrätten skriver i domen att Peter Fallenius har utnyttjat sin ställning i ABB, att han har visat prov på stor förslagenhet och att hans handlingar vittnar om en total likgiltighet inför gällande lag.

De skriver att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma på fråga. Tre år alltså, samt tre års näringsförbud.

Clara Tesch
clara.tesch@sr.se