Bäckström ny vd för Svenskt Näringsliv

Skandia Livs vd Urban Bäckström utsågs på onsdagen till ny vd för Svenskt Näringsliv, efter Ebba Lindsöö.

– Jag ser en oerhört viktig roll för Svenskt Näringsliv att förklara för människor varför det behövs bättre villkor för företag och företagare, säger han.

– Det måste finnas en folklig förankring och förståelse varför man behöver vidta en rad olika åtgärder. Syftet med detta är att det ska bli lönsammare företag och fler jobb. Nu flyttar en hel del jobb ut från Sverige. Väldigt få nya jobb tillkommer. Detta måste man ändra på, säger Urban Bäckström.

Vad ska du klara av som den sparkade vd:n Ebba Lindsöö inte klarade av?

– Det är jättesvårt för mig att jämföra mig själv med en annan person. Det vill jag absolut inte göra. Jag tänker börja mitt arbete efter sommaren med att prata med mycket människor. Sedan får vi se hur vi slutligen formar detaljarbetet, säger han.

Namnet Urban Bäckström dök upp sent i diskussionerna om vem som skulle efterträda Ebba Lindsö, som för drygt två månader sedan tvingades säga upp sig.

Organisationens första kvinna på chefsposten fick bara hålla i rodret i ett och ett halvt år.

Hamnade i blåsvädret
Redan efter några månader hamnade hon i blåsväder inom de egna leden, kritiken gällde hennes ledarstil och att hon skulle ha misslyckats med att få regeringen att intressera sig för tillväxtfrågor.

Till skillnad från Lindsö har Bäckström lång erfarenhet från den politiska sfären och offentliga förvaltningen, något som säkert vägt tungt hos Svenskt Näringslivs styrelse.

Däremot anses han ha relativt liten erfarenhet från företagarvärlden. Styrelsens ordförande Michael Treschow beskriver den nye VD:n som en person med hög integritet och är allmänt respekterad.

I dag vd för Skandia Liv
Det senaste ett och ett halvt åren har Urban Bäckström lett arbetet med att återskapa förtroende för det hårt ansatta Skandia Liv där han i dag är vd.

I meritförteckningen finns också jobbet som riksbankschef, under den tid då Riksbanken fick en mera självständig roll.

Han var statssekreterare i finansdepartementet under finanskrisens dagar i början av 90-talet.

Att synas och höras tydligare är förmodligen en fråga som finns högt upp på agenda, för den nye vd:n för näringslivets mäktigaste lobbyorganisation.

Sören Granath
soren.granath@sr.se