Björgen starkast i Lillehammer - Kalla besviken femma

1:51 min

Norge hade en styrkedemonstration i jaktstarten på 10 kilometer klassiskt i Lillehammer. Av de sju främsta i mål var sex norskor. Charlotte Kalla spräckte den norska sviten med en femte plats.

Charlotte Kalla gick ut 47 sekunder efter ledande Marit Björgen i söndagens jaktstart som avslutade minitouren i Lillehammer.

Men Kalla lyckades inte knappa in på norskan, utan tappade sekund för sekund. Istället var det Therese Johaug som stadigt närmade sig sin landsmaninna och med drygt en kilometer kvar att köra var Johaug ikapp. 

Det blev en spurtuppgörelse framför hemmapubliken som Björgen vann med drygt en skidlängd före rivalen.

– Det var ett bra lopp, Therese kom väldigt fort bakom, jag var väldigt seg och fick kämpa. Men jag hoppades att jag skulle vara starkare i en spurt och det var jag, säger Marit Björgen till Radiosporten.

Charlotte Kalla åkte in på en femte plats, nästan två minuter efter Björgen.

– Det kändes som att jag hade ett tempo och så var det svårt att öka från det, de som låg före mig idag var ingenting att göra åt med den kapacitet som fanns i min kropp. Jag hade väl hoppats på att kunna vara med högre upp, i går var väl skapligt jag var bara elva sekunder från en seger, men i dag drog sekunderna iväg, säger Kalla.

Ida Ingemarsdotter blev näst bästa svenska på en 12:e plats. 

– Det var en fortsättning på mjölksyrafesten från i går. Men det var ändå en bra minitour och en tolfte plats tycker jag är helt godkänt, säger Ingemarsdotter.

Emma Wikén åkte upp sig från 31:a till 16:e plats. Anna Haag blev 25:a och Sara Lindborg 28:a. Efter helgens tävlingar leder Marit Björgen världscupen på 519 poäng. Charlotte Kalla ligger på en femte plats med 230 poäng.