Peruaner oroliga för smältande glaciärer

1:44 min

I Lima i Peru pågår FN:s förhandlingar om ett klimatavtal, för att begränsa utsläppen av koldioxid som riskerar leda till höjda temperaturer. I Peru smälter bergskedjan Andernas glaciärer i allt högre tempo.

Staden Carhuaz i mellersta Peru går i ständig oro för översvämning från glaciären som blivit en sjö uppe på berget Hualcan.

Trinidad Ramirez Garcias treåriga barnbarn har en plastgitarr som spelar när han trycker på knappen. Han var inte född den dagen den 11 april 2010 som blev en väckarklocka för alla i Carhuaz.

Ett isblock från den smältande glaciären föll i lagunen och orsakade en nära 30 meter hög våg, som vällde ner i dalen mot Carhuaz. Den dagen pågick en religiös ceremoni, så de flesta var ute, folk sprang åt alla håll och lyckades sätta sig i säkerhet, säger Trinidad Ramirez.

– Det var ren tur att ingen dog, men mycket blev förstört. Broar, vägar vi blev utan dricksvatten en period.

Sedan dess finns en oro i dalen med 11 500 invånare, för det kan hända när som helst igen. Trakten drabbas ofta av jordskalv och det bidrar till att isblock kan falla och att glaciärsjöns kanter kan rämna.

Med hjälp av bistånd har Carhuaz som enda stad i Peru fått ett katastrofvarningssystem som ska larma om översvämning, och nu finns evakueringsplaner. Men många människor löper liknande risker på andra håll i Peru.

Peru har 71 procent av världens tropiska glaciärer, och med sitt läge under ständig sol är de mer utsatta för temperaturökningar än glaciärer i kallare delar av världen. Sedan 70-talet har Perus glaciärer minskat till ytan med 40 procent.

– Ingen tyder på att detta hejdas, säger Alejo Cochachin vid Perus statliga glaciärforskningscenter.

Mer om detta i måndagens Studio Ett