Hon måste gå en kilometer för att hämta tidningen

1:55 min

Efter 26 år som prenumerant har Helena sagt upp Ttela, eftersom tidningen numera inte kommer till hennes tomt, utan till en brevlåda en kilometer från huset.

"Tyvärr är det inte bara de som skriver om landsbygden som försvinner, utan också utdelningen av tidningen till landsbygden", det skrev Helena Johansson från Frändefors i ett brev till P4 Väst, efter vår granskning av tidningskrisen.

– Vitsen med tidningen försvann för oss när vi inte kunde få den på morgonen, på eftermiddagen då har man hört på radio och läst nyheter på webben, säger Helena Johansson.

All annan post kommer till brevlådan vid Helenas tomt, dit även gratistidningarna kommer. Men Ttela, som hon betalade för, levererades till en egen brevlåda. Helena valde då att säga upp tidningen, något hon inte är ensam om. Hon berättar att flera av hennes grannar har slutat prenumerera på tidningen.

– Det är ju ytterligare en utarmning av landsbygden, om man ser det så. Många av våra grannar är äldre personer som inte läser tidningen på nätet och de tappar ju information om sin närbyggd.

Helena har inte fått någon tydlig orsak till varför man inte längre kan leverera tidningen hem till henne, men hon tror att det handlar om ekonomin.

– Det är min egen spekulation, men jag gissar att de gjort en beräkning på att det blir för dyrt att leverera tidningen till oss på landsbygden.

Vad tänker du om det, nu när det är tidningskris?

– Man kan nästan skratta lite åt det, det pratas om upplagesänkning och kris. Men här gör ju tidningarna själva så att upplagorna går ner, för de vill inte dela ut tidningen till oss på grusvägarna på landsbygden.

Lena Larsson, vd för Stampen Local Media som äger Ttela, berättade i vår granskning av tidningskrisen att just utdelningen av morgontidningen kostar väldigt mycket pengar.

– Distributionen är viktig, men kostar mycket. Den största utmaningen är väl om läsare är beredda att betala för att få tidningen hem till dörren så tidigt på morgonen, säger hon.

P4 Väst har även sökt Stampens marknadschef för en kommentar om Helenas nya brevlåda.