Större djursjukhus när hussar kräver mer vård

Läckeby Djursjukhus strax norr om Kalmar som redan är ett av de ledande i landet bygger nu ut sin klinik och skaffar ny röntgen- och ultraljudsutrustning.

Chefsveterinär Karin Råberg har sett marknaden öka stadigt under åren när hussarna och mattarna blivit allt kräsnare.

Hon har länge väntat på att utvidga de trånga lokalerna som idag tar emot uppåt 14 000 besök per år. För 9 miljoner kronor ska det bli rymligare, men man förnyar också röntgen- och ultraljudsavdelningen och skaffar sig också fler stallar och isoleringsrum för smittsamma patienter.

Ett vanligt kirurgiskt ingrepp, en inflammerad livmoder hos en tik eller en honkatt, kostar runt 10 000 kronor, vilket oftast till fyra femtedelar täcks av djurförsäkringen.

Det är inte minst tack vare ett väl utvecklat försäkringssystem som djursjukvården i Sverige kunnat bli bland de ledande i Europa. Men det finns också risker - hur långt ska man gå för att upprätthålla någons liv? Camilla Ifwarsson tycker att ambitionsnivån vad gäller själva behandlingarna räcker nu:

- Man ska inte hamna i en sits där man gör vad som helst. Man måste ändå se att ingreppet är rimligt för djuret. De kan inte förstå om de har en smärtsam obotlig sjukdom som kan dra ut i evighet, säger Camilla Ifwarsson till P4 Kalmar.