Borgarna ska "tvätta bort gubbstämpeln"

De fyra borgerliga partierna vässar klorna för att möta utmaningen från ett nytt feministiskt parti. På onsdagen höll de ett seminarium om jämställdhetspolitik.

Budskapet på seminariet var att en borgerlig regering är bättre för de svenska kvinnorna än ett nytt feministiskt parti.

– Vi vill ha en jämställdhetspolitik där vi skapar jämställdhet tillsammans med männen. Vi ser kvinnor som individer som vill göra egna val i livet.

– Vänsterfeministerna vill ha mycket mer av kollektiva uppifrånlösningar och det tror jag inte 2000-talets kvinnor efterfrågar, säger centerpartiets Maud Olofsson.

Borgerligheten har hållit låg profil
Politiska frågor om lika villkor för kvinnor och män har sedan länge varit en paradgren för partierna på vänsterkanten medan borgerligheten hållit en lägre profil.

”Tvätta bort gubbstämpeln” löd rubriken tidigare i år på ett debattinlägg från fyra borgerliga feminister riktad mot de egna partiledningarna.

Dagens seminarium kan sägas vara ett svar på detta även om ordet feminism inte var i högsätet, parternas åsikter som begreppet är alldeles för delade för det.

Men till valet nästa år ska partierna ha enats om gemensamma förslag i frågan och i dag lyftes huvudlinjerna fram.

Kan bli förändringar i maxtaxan
Lättare för kvinnor att starta nya företag, möjlighet till skattelättnader för städning i hemmet och större möjlighet att välja olika typer av barnomsorg, vilket, och det är alla fyra partierna överens om, kan komma att innebära förändringar i den så kallade maxtaxan på daghemmen.

– Det får man ju diskutera. Men talar vi om dagis som ju är den form som tillhandahålls i landet mestadels, så subventioneras varje plats med runt 100 000 kronor beroende på barnets ålder.

– Och de pengarna kan man väl använda till friare val för föräldrarna, säger moderaternas Lena Adelsohn Liljeroth.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se