Officer i Kosovo sextrakasserade kollega

Nu kommer det nya uppgifter om sexuella övergrepp inom det svenska försvarets bataljon i Kosovo. Den här gången är det en högt uppsatt officer som ska ha trakasserat en kvinnlig kollega.

– Det är en officer som vid ett antal tillfällen har uppvaktat en kvinnlig officer på ett olämpligt sätt, säger Anders Hedgren, informationschef på Försvarsmakten.

För ungefär två månader sedan fick den kvinnliga officeren nog av kollegans närmanden och inviter.

Fick reprimand och löneavdrag
Hon anmälde mannen till förbandschefen för styrkan i Kosovo. Han lät i sin tur göra en utredning som resulterade i att mannen fick en reprimand och löneavdrag.

Mannen, som är en högt uppsatt officer och som har många års erfarenhet av militärtjänst i olika delar av världen, uppges i dag vara mycket ångerfull. Men Anders Hedgren beskriver ändå det som hänt som oacceptabelt.

– Alla typer av trakasserier är självklart ett misslyckande, som vi inte tolererar, säger han.

Flera fall inom försvaret
Den senaste tiden har flera misstänkta fall av sexuella övergrepp och sexuella trakasserier uppdagats inom försvaret.

En av överbefälhavarens närmaste män sitter sedan i mars häktad misstänkt för att bland annat ha våldtagit och misshandlat sin fru under flera år och för några veckor sedan anmäldes två officerare efter en kadettbal där de misstänks för att på olika sätt ha antastat de värnpliktiga.

Händelserna har skakat om Försvarsmakten, enligt Anders Hedgren.

– Det påverkar oss mycket negativt, säger han.

Hur ska ni göra för att detta inte ska inträffa igen?

– Jag är inte säker på att det finns någon enkel medicin utan det gäller att oförtrutet arbeta på alla nivåer i försvarsmakten där var och en tar sitt fulla ansvar för att rätta till och se till att sådant här inte förekommer, säger Anders Hedgren, försvarets informationschef.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se