USA för första gången på kärnvapenkonferens

1:39 min

Atomvapenmakterna USA och Storbritannien deltar för första gången i den internationella konferensen om kärnvapen som startar i Wien idag.

Temat för konferensen är de humanitära konsekvenserna av kärnvapen och deltar gör regeringsrepresentanter från över 150 stater. På plats för den svenska regeringens räkning är Annika Thunborg, biträdande chef för UD:s enhet för nedrustning och icke-spridning.

-- Det är väldigt viktigt att engagera de länder som har kärnvapen i det här arbetet. Det är svårt att driva kärnvapennedrustningsfrågorna vidare om inte de länder som innehar vapen deltar, säger hon.

Annika Thunborg som leder den svenska delegationen till kärnvapenmötet i Wien välkomnar att kärnvapenmakter som USA och Storbritannien för första gången väljer att delta i den serie av samtal på toppnivå som inleddes i Norge förra året.

Annika Thunborg hoppas att USA:s delaktighet kan leda till att några av de förslag som bland annat USA:s president Barack Obama lagt fram, kan leda till en mer omfattande nedrustning av kärnvapen.

– Det är inte så mycket som har materialiserats med det är fortfarande hög tid att se till att många av de förslag som han har lagt på bordet kan drivas vidare och åstadkommas. Det handlar bland annat om att dra ner på de kärnvapenarsenaler som finns mellan USA och Ryssland som innehar 95 procent av alla kärnvapen, säger Annika Thunborg.

Totalt är det nio länder i världen som antas ha kärnvapen. Av dem är även Pakistan och Indien representerade på toppmötet i Wien. Men Ryssland, Kina och Frankrike har valt att inte delta.

Hur ser du på att Frankrike inte deltar?

-- Det hade givitvis varit utmärkt om de hade varit här liksom Ryssland och Kina också som jag förstår inte är här. Det hade varit utmärkt om alla länder med kärnvapen hade varit på den här konferensen, säger Annika Thunborg.