Ett års fängelse för Percy Nilsson

Ordföranden i ishockeylaget Malmö Redhawks, Percy Nilsson, dömdes på onsdagen tillsammans med en tidigare klubbdirektör till ett års fängelse för grovt skattebedrägeri och grovt skattebrott. Percy Nilsson säger att han är besviken och tar nu time out som ordförande.

– Jag är en samhällsmedborgare, jag har jobbat för samhället och jag tänker fortsätta jobba för samhället och då tycker jag inte att jag ska bli straffad av samhället för att jag försöker göra bra saker, säger Percy Nilsson.

– Det är många tusen timmar jag har lagt ner på föreningen. Jag hoppas bara att det inte är en massa andra aledare som lägger av när de ser vilken risk det är att arbeta inom idrotten där lagarna är lite yviga och man vet egentligen inte vad som gäller.

Malmö tingsrätt har nu avgjort den grundläggande fråga rättegången egentligen handlat om. Har de utländska elitspelarna varit anställda eller har Malmö Redhawks hyrt dem av utländska spelaragenter?

Spelarna har varit anställda, skriver tingsrätten och därmed har Malmö Redhawks undanhållit staten knappt tre miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

Under en period på 90-talet fick de utländska elitspelarna en liten del av betalningen i månadslön, men den största delen gick till agenter och vidare till bankkonton i bland annat Schweiz.

Percy Nilsson och en tidigare klubbdirektör har enligt tingsrätten varit medvetna om att det betalningssystem som också använts av flera andra elitidrottsföreningar varit tveksamt ur skattesynpunkt.

Inte någanstans i kontrakten framgår det att det skulle vara fråga om hyra av spelarna. Skattebrottet är grovt och praxis är fängelse, skriver tingsrätten.

Både Percy Nilssons advokat, Leif Silbersky, och den fällde klubbdirektörens advokat Cai Inge Holm, säger att man skall överklaga domen.

– Det som jag tycker är mycket beklämmande är att man från rättens sida inte har funnit att min klient, och för den delen också Percy Nilsson, har handlat i god tro. Det förvånar mig mot bakgrund av det här konceptet som fanns i Sverige. Ett stalltips är att vi får räkna med en omgång i hovrätten också.

Jens Ericson, Malmö

jens.ericson@sr.se