Bush vill ha mer kärnkraft och olja

USA hoppas kunna hejda de ökande energipriserna genom en snabbutbyggnad av kärnkraften och nya oljeraffinaderier. Planerna presenteras av president Bush på onsdagskvällen.

På tisdagen höll president George Bush den saudiarabiske kronprisen Abdullah i handen och uppmanade honom att öka oljeproduktionen. Men det räcker inte för att motverka de skenande energipriserna.

Presidentens popularitet dalar
Presidentens popularitetssiffror dalar på grund av ilskan över höjda bensinpriser.

Här i USA har det inte byggts några nya oljeraffinaderier på mycket länge, miljökrav och olycksrisker gör att inga lokalpolitiker vill ha dem.

President Bushs lösning: Använd nedlagda militärbaser och övningsfält för att snabbt bygga nya raffinaderier.

Men miljöorganisationerna varnar för att detta kan vara ett sätt att ta köksvägen och undvika miljöprövning.

”Oljeberoendet är ett hot”
President Bush vill också öka skattesubventionerna för hybridbilar och satsa på det så kallade Clean coal-programmet för effektivare kolkraft.

Han vill också ha nya terminaler för superkyld komprimerad naturgas och nya kärnkraftverk.

Vita Huset understryker att den amerikanska tillväxten är betydligt bättre än i Europa men att de höjda energipriserna och oljeberoendet är ett hot.

Därför måste kongressen förenkla den byråkratiska processen, minska lokalpolitikernas makt och erbjuda kraftföretagen försäkringsskydd så att byggandet av nya kärnkraftverk kan sätta fart igen, menar president Bush.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se