Biljättar skapar nya jobb hos konsulter i Trollhättan

2:06 min

Flera nya kontrakt med biljättar som Jaguar Land Rover och Geely gör att ingenjörsföretaget LeanNova i Trollhättan behöver anställa uppemot 100 personer på flera orter.

– Vi ser att 2015 kommer bli ett väldigt spännande år. Vi kommer fortsätta vår expansion med nyanställningar både i Trollhättan, Göteborg och utomlands, säger vd Tomas Camén till P4 Väst.

LeanNova siktar på att växa ordentligt nästa år. I Trollhättan ska 25 ingenjörer anställas, lika många i Göteborg och Kina. Dessutom ska runt tio stycken anställas i Storbritannien.

Företaget startades av ingenjörer som fick sluta på Saab Automobile i samband med konkursen 2011 och ingenjörsbolaget har sedan dess blivit betydligt större.

Nu jobbar runt 200 personer på företaget som har fyra kontor. Basen är i Trollhättan och sedan finns ett kontor i Göteborg, ett i Shanghai och ett i Coventry.

Anledningen till nyanställningarna är bland annat nya kontrakt med kinesiska Geely, som äger Volvo Personvagnar, och biltillverkaren Jaguar Land Rover.

– Ja, vi jobbar mycket åt Jaguar Land Rover i England. Vi jobbar med deras produktutveckling kring motorinstallation och även kring chassi och lite kring bränsleförbrukning, säger Camén.

Men det är inte helt lätt att hitta ingenjörer att anställa.

– Det har blivit svårare. Vi får kämpa mer för att få in bra ansökningar än hur det tidigare varit, säger Camén.

LeanNova drabbades hårt av krisen hos Nevs och det faktum att alla företagets ingenjörer som jobbade på Nevs fick lämna biltillverkare. Men nu har företaget kommit ur de problemen starkare och med nya kunder.

– Tidigare var Nevs vår största kund. Men nu har vi ställt om. Vi hade i princip 100 ingenjörer som jobbade mot Nevs när det var som störst. Denna personal jobbar nu åt andra kunder, både i Göteborg och utomlands. Vi kommer naturligtvis stötta Nevs så gott vi kan och hoppas att det ska bli en viktig kund för oss även framöver, säger Tomas Camén till P4 Väst.