Högre lön för slovakiska Volvoarbetare

De slovaker som jobbar på Volvo personvagnar i Göteborg kommer få 90 kronor i timmen istället för de 10 kronor de får nu. Det är innebörden av en uppgörelse mellan ledningen för Volvo personvagnar och verkstadsklubben.

– Det känns bra, jag är nöjd med avtalet. Vi har ju varit överens redan från början om att det här är någonting vi kan lösa, säger Olle Ludvigsson, ordförande för verkstadsklubben.

Från 2 600 till 15 729 kronor i månaden
Istället för 2 600 kronor i månadslön för jobb sju dagar i veckan och ibland 18 timmar per dag, blir det minst 15 729 kronor som är Metalls lägstalön i teknikavtalet, för de slovaker som jobbar på Volvo för en tysk underleverantör.

Det var P1-programmet Konflikt som rapporterade om deras anställningsvillkor när de jobbar med att göra ombyggnader inne på Volvo för kommande bilmodeller.

Det nya avtalet innebär att personal från underleverantörer ska ha lägstalönen eller mer som facket uttrycker det, och omfattas av samma villkor för till exempel arbetstider som försäkringar som Volvos egen personal.

Facket ska bli informerat i fortsättningen
Dessutom har Volvoledningen lovat att facket alltid ska bli informerat om vilka underleverantörer och entreprenörer som utför jobb för Volvo personvagnar.

– Vi vill ju naturligtvis markera vår ambition att rätta till det här. Vi har aldrig varit intresserade av att ha arbetare från låglöneländer med deras löner här i Torslanda. Vi har heller aldrig handlat upp de lönerna, säger Christer Gustafsson, presschef på Volvo personvagnar.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Lasse Nilsson, SR Göteborg
lasse.nilsson@sr.se