Vem är Kailash Satyarthi?

5:08 min

Med hårdnackad aktivism har en av årets fredspristagare, indiern Kailash Satyarthi, under 34 år ihärdigt kämpat mot barnslaveri i Indien och över hela världen.

Under sina dryga tre decennier som aktivist har Kailash Satyarthis organisation räddat nära 80 000 barn från olika typer av människohandel, men hans arbete är förenat med livsfara berättar han i indisk tv.

– Vi fick tips om att flera unga nepalesiska flickor, under slavliknande förhållanden, arbetade som dansare på en cirkus i norra Indien, säger Satyarthi.

Men polisen gjorde inget. Kailash Satyarthi, hans son och dennes vänner åkte dit för att konfrontera cirkusägaren. När de ville forsla bort barnen drog ägaren fram en pistol och de misshandlades blodiga med järnrör och cricketträn. När Satyarthi skrevs ut från sjukhuset hungerstrejkade han tills barnen fritogs av myndigheterna.

Han beskrivs ofta som en lågmäld person, Satyarthi. Han säger att han låter sitt arbete tala för sig själv. Någon världsstjärna är han inte, även om det är på väg att förändras efter att han tilldelats nobels fredspris. Innan beskedet kom hade han mindre än 200 följare på twitter - nu över 50 000.

Den 64-årige polissonen är född och uppvuxen i en medelklassfamilj i staden Vinisha mitt i Indien.

Satyarthi utbildade sig till elektroingenjör och undervisade ett tag på universitetet innan han som 30-åring övergav sin akademiska karriär, för en som barnrättsaktivist. Han kunde som han själv uttryckt det "inte bara se på när något som är så fel pågår. Jag slogs mot ondska.".

Han startade aktivistorganisationen Bachpan Bachou Andolan, som ungefär betyder rädda barndomen rörelsen, med huvudkontor i New Delhi. Fler aktivister anslöt sig och de började göra räder mot fabriker, stenbrott och mattverkstäder där fattiga barn och deras föräldrar arbetar i utbyte mot ett snabbt lån som de oftast aldrig kan betala tillbaka.

Genom åren har tiotusentals barn, vissa så unga som 5-6 år plockats ut ur slaveri. Deras föräldrar har sedan kunnat lämna dem i sex månader på organisationens rehabiliteringscenter Bal Ashram, där de får en intensivkurs i livet utanför tvångsarbetet.

Imorgon tar Satyarthi emot fredspriset som han delar med Malala.