Demonstranter i Dresden kräver mindre invandring

2:28 min

Den stora flyktingströmmen till Tyskland för närvarande leder till kraftig debatt i landet. I åtta veckor i sträck har en grupp som vill begränsa invandringen demonstrerat i staden Dresden.

I går kväll kom upp mot 10 000 personer till demonstrationen. Men i går fanns det för första gången också en nästan lika stor motdemonstration.

De kallar sig Pegida, förkortningen står på svenska för "patriotiska europeer mot islamiseringen av Västeuropa", och i går kväll var det enligt polisen 10 000 som taktfast skanderade det berömda slagordet från den fredliga revolutionen i DDR 80-talet, "Wir sind das volk", det är vi som är folket.

Pegida-demonstrationernasom grundades av en 41-årig tidigare ickepolitisk aktiv man har pågått varje måndag i Dresden i åtta veckor nu och har efter att ha gått från bara några hundra deltagare till gårdagens 10 000 fått stor uppmärksamhet i Tyskland och nu också fått vissa efterföljare i andra städer.

Och huvudbudskapet är tydligt, minska invandringen till Tyskland rejält genom tuffare asylregler, det kommer för många ekonomiska flyktingar, menar gruppen.

På stora skyltar kan man också läsa att medierna ljuger. Flera viftar också med den tyska flaggan:

– Det handlar om mitt land, säger en kvinna med en flagga, och en man bakom henne säger att:

– Vi demonstrerar för att islamistisk radikalism inte hör hemma i Tyskland, punkt slut.

I demonstrationerna finns många vanliga medborgare, men enligt polisen har även flera kända fotbollshuliganer och högerextremister deltagit i demonstrationerna, som också har föregåtts av flera demonstrationer mot asylboenden, till exempel i Berlin, som Ekot rapporterat om tidigare.

Men i går var motdemonstrationen i Dresden nästan lika stor. Cirka 9 000 personer skanderar bara 100 meter därifrån att flyktingar visst var välkomna i Dresden och för att staden ska förbli öppen mot världen. Ett 1000-tal poliser såg till att bråk inte uppstod mellan grupperna.

– Jag har kommit hit för att ta avstånd från rasismen, säger en motdemonstrant som också vill vara anonym.

Pegida-demonstrationerna har också väckt debatt i politikens Berlin och ingen kan riktigt säga hur stor rörelsen kommer bli. Men än så länge har inget politiskt parti ställt sig bakom gruppen, inte heller det högerpopulistiska partiet AfD, även om en av det partiets toppolitiker uttalat viss förståelse för Pegidas krav.