STUDIO ETT TISDAG 9 DECEMBER

Manuela möter hat och spottloskor

20 min

Manuela är en av de många EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga. Varje dag sitter hon på S:t Eriksgatan med sin kopp och på sin tillplattade ryggsäck som skyddar mot markkylan. Men vissa saker är svårare att skydda sig mot, som hatet och föraktet från en del av dem som passerar henne. Som mannen som alltid askar sin cigarett på hennes huvud. Eller gamlingen som slänger sin ölburk på henne. Eller de tolvåriga flickorna som kastar matrester på henne. Och som spottar fyrabarnsmamman från Rumänien i ansiktet.

Sveriges Radios reporter Randi Mossige Norheim bestämde sig för att stå med Manuela i fyra dagar och dokumentera vad hon faktiskt utsätts för. Det här reportaget är historien om hatet mot de utsatta och svaga men också en berättelse om vem en av dessa människor är – bortom utsattheten och bortom sina slitna kläder och sin pappersmugg.

"I tio år jobbade jag på en kemifabrik, men jag fick sluta eftersom det inte längre fanns något att producera. Jag har jobbat som vårdbiträde och tagit hand om barn och gamla, och jag har jobbat i en affär. Men sen fick jag inte längre något arbete. Nu har jag och min man skulder till vår hyresvärd, för hyra, värme, vatten och gas. Om han inte får sina pengar blir vi utkastade ur vår lägenhet. Det var så vi hamnade i Sverige." skriver Manuela i sin dagbok. Här hittar du hela dagboken (pdf)

 

Marians dikt till Manuela

Gud skapade änglarna. En av dem var så vacker att de andra änglarna avundsjuka kastade ner henne på jorden. Jag skulle vilja vara en regndroppe, en tår i din handflata, smälta i solen, förångas och sedan återvända till himlen och säga till de andra änglarna att: jag har hittat en ängel även här på jorden som är mycket vackrare än ni och som jag vill dela mitt liv med.