Rökförbud på tunnelbanans uteperronger

1:27 min

Efter årsskiftet är det dags att fimpa på uteperrongerna i tunnelbanan. Det är Folkpartiet i Stockholms läns landsting som drivit igenom ett rökförbud på alla utomhusstationer.

– Nej, men det är väl egentligen rätt bra fastän jag röker själv, säger Lasse Andersson.

– Man kan ju gå någon annan stans när man väntar på tåget egentligen, säger Anneli Sandgren.

– För mig är det okej, det är ju betydligt fler människor som röker än som inte röker, säger Bojan Kalaba.

I bjärt kontrast till vad man kanske föreställer sig är de flesta rökare på Gamla stans tunnelbaneperrong positiva till rökförbudet. Den enda som har synpunkter är Lina Lundborg som själv inte är rökare.

– Alltså det är ju som att röka var som helst. Du är ju ändå utomhus, säger hon.

Det är Folkpartiet i landstinget som drivit fram att alla utomhusperronger i början på nästa år ska bli rökfria. Anledningen är att man vill skapa fler rökfria miljöer och på sikt få till ett rökfritt samhälle.

– Det är ju många som störs av rökningen idag, och på vissa av våra stationer är det ett stort problem att det är många som hoppar av och passar på att röka mellan två tåg. Det gör att många andra tycker det är besvärligt att vistas på de stationerna och det är ju inget vidare bra om vi ska ha en kollektivtrafik som funkar för alla, säger partiets gruppledare i landstinget, Anna Starbrink (FP).

Kunde man inte måla upp en rökruta istället?

– Ja, det är ju så att på vissa stationer till exempel i Gamla stan. Den är ju utomhus men det är väldigt mycket rök där under vissa perioder i alla fall. Det är det vi vill komma bort ifrån. Det är svårt att hitta en rökruta där jag tycker att man kan gå utanför området i såna fall om man vill röka, säger Anna Starbrink (FP).